Monica Macovei, europarlamentar PDL
"Sunt printre cei care aplaudă adoptarea Legii lustraţiei. Iar dacă preţul adoptării acestei legi sunt eu, foarte bine".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 03 Martie 2012, 13:12
Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei a afirmat, sâmbătă, că ea se numără printre cei care aplaudă adoptarea Legii lustraţiei, deşi ideal ar fi fost ca actul normativ să fie adoptat la începutul anilor '90.
"Sunt printre cei care aplaudă adoptarea Legii lustraţiei. Cred că niciodată nu e prea târziu pentru asta. Sigur că era ideal să o facem la începutul anilor '90 şi să scăpăm de această politică şi clasă politică tulbure şi în mare parte coruptă. Dar e bine şi acum. Iar dacă preţul adoptării acestei legi sunt eu, foarte bine', a declarat Macovei, după ce a susţinut un discurs în cadrul celei de a patra conferinţe naţionale a mişcării 'Noua Republică".
Europarlamentarul democrat-liberal nu a dorit să comenteze despre faptul că doar procurorii sunt incriminaţi în această lege şi a adăugat că poate o să candideze la Preşedinţia României în 2014 dacă nu o să poată fi ministru.
"Să fim serioşi, sigur că a fost făcut (articolul care incriminează procurorii - n.r.) de colegii de la UDMR ca o plată pentru criticile pe care le-am adus, cum de altfel au şi spus unor colegi PDL, să mă învăţ minte că sunt într-o coaliţie şi i-am criticat pe acele proiecte de lege prin care voiau să modifice Codul Penal şi să scoată, de pildă, parlamentarii de la infracţiunea de luare de mită", a susţinut Monica Macovei.
Procurorii comunişti, sub incidenţa legii
La propunerea deputatului UDMR Máté András Levente, sub incidenţa legii vor intra şi procurorii comunişti care au făcut poliţie politică.
"Un fost procuror comunist ar putea accede acum să fie ales în Parlamentul României sau poate fi numit ministru sau secretar de stat sau la nivel judeţean, consiliul judeţean, consiliul local. Cred că este inacceptabil", a spus Levente.
Camera Deputaţilor a adoptat marţi, Legea lustraţiei cu 167 voturi pentru şi patru abţineri.
Proiectul prevede, între altele, că vor fi lustrate persoanele care au avut funcţii politice de conducere retribuite de PCR, în aparatul central, regional şi raional, au fost membri şi membri supleanţi ai CC al PCR, membri ai Consiliului de Stat, miniştri, directori de editură.
Sub incidenţa legii intră şi persoanele care au făcut parte din structurile fostei Securităţi şi au colaborat cu aceasta ca poliţie politică, au ocupat funcţii de preşedinte la Tribunalul Suprem, procuror general sau procuror general adjunct.