Mircea Geoană, senator PSD
"Este politica externă a ţării un subiect al coabitării? Nu! Ea este un subiect obligatoriu de colaborare şi concertare între Preşedinte şi Premier".
Articol de Simona Mihăescu, 07 Iulie 2013, 17:26
Politica externă este parte a interesului naţional, nu a coabitării, iar aceasta trebuie extrasă neîntârziat din catastiful fumegând al coabitării, până nu este prea târziu, scrie fostul lider al PSD, senatorul Mircea Geoană pe blogul personal, potrivit unui comunicat remis Agerpres de cabinetul său senatorial.
"Este politica externă a ţării un subiect al coabitării? Nu! Ea este un subiect obligatoriu de colaborare şi concertare între Preşedinte şi Premier. Pe orice alt subiect se poate sau nu coabita, pot exista tensiuni şi discuţii. Chiar dacă Preşedintele are principala voce în acest domeniu, ea nu este singura. De ce trebuie să ne şubrezim suplimentar în plan extern prin aceste atacuri? Câte vizite şi cu ce rezultate s-au soldat periplurile prezidenţiale în zona Eurasiatică? Şi dacă primul - ministru retaliază şi critică rezultatele vizitelor prezidenţiale unde ajungem? Ce mai înţeleg statele vizitate, fie de unul, fie de altul? Ce ar rămâne în urmă? Anihilare reciprocă şi o ţară cu o reputaţie tot mai precară", susţine fostul lider al PSD şi fost ministru de Externe.
Citeşte aici comentariul integral
Geoană consideră că nu titulatura parteneriatului cu China trebuie să ne preocupe (deşi semantica are semnificaţia sa), ci ce s-a întâmplat în relaţia bilaterală din ultimii zece ani, de când parteneriatul special (primul semnat de China cu un stat european) a intrat în vigoare.
" În loc de acuze publice, de ce nu poate exista un minim de coordonare a agendei şi priorităţilor externe prezidenţiale cu cele guvernamentale şi parlamentare? Aşa fac toate statele cu un minim de cultură strategică şi instituţională. Scoateţi politica externă din competiţia politică şi readuceţi-o la nivelul pe care l-a avut până în momentul integrării în NATO şi UE! Ea este parte a interesului naţional, un subiect care ar trebui să unească clasa politică şi opinia publică şi nu să o dezbine.", se mai arată în postarea pe blogul personal al senatorul social-democrat.