Mircea Geoană, preşedintele Senatului
..."nu mă aştept ca dl Băsescu să nu promulge legea (pensiilor, n.r.) şi cred că acest lucru se va întâmpla destul de repede".
Articol de Simona Mihăescu, 07 Octombrie 2010, 12:44
Întru-un interviu acordat joi, la RFI, preşedintele Senatului, Mircea Geoană a declarat că se aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să promulge Legea pensiilor în scurt timp, după primirea motivării Curţii Constituţionale a României.
Întrebat, dacă nu crede că este un "şantaj politic", ameninţarea de către PSD a şefului statului cu suspendarea din funcţie, dacă acesta va promulga Legea pensiilor, Geoană a răspuns că nu este vorba despre şantaj , ci "doar o solicitare raţională".
"Nu, cred că este o solicitare, în cele din urmă raţională. Pentru că aşa cum preşedintele trimite Parlamentului scrisori în care ne spune că trebuie să mergem mai repede cu un anumit tip de legi... Şi vreau să spun că, indiferent de climatul politic, Parlamentul a fost destul de receptiv, " a răspuns preşedintele Senatului.
El a făcut referiri şi la influenţa pe care o are preşedintele Băsescu asupra PDL, dar şi în relaţia cu premierul Boc şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase.
"Ţineţi minte sesiunea extraordinară, cel puţin de la Senat, cu Legea ANI, cu mica reformă în Justiţie - legi importante...? Am înţeles că este vorba de o prioritate şi nu am refuzat o astfel de aşa-zisă ingerinţă a Preşedintelui în treburile Parlamentului. Acum este situaţia inversă. Preşedintele tace atunci când, evident, în curtea sa - pentru că este vorba şi de o influenţă directă a preşedintelui asupra PDL-ului, a relaţiei cu doamna Roberta Anastase, a relaţiei cu propriul prim-ministru... Aici este o chestiune pe care toată lumea o ştie, că preşedintele este foarte influent în acea zonă, " a declarat Mircea Geoană.
Geoană a mai declarat că juriştii PSD caută temeiuri juridice foarte serioase, pentru a face posibilă declanşarea suspendării preşedintelui Băsescu.
"Este clar că va trebui construit un temei juridic foarte serios, pentru că, în cele din urmă, este un gest politic important, care trebuie să aibă la bază un element de încălcare a Constituţiei. Din ceea ce înţeleg, este vorba de art. 80 - neexercitarea rolului de mediator în societate, inclusiv a medierii între sau în interiorul puterilor statului dacă apare o situaţie deosebită, ceea ce a fost cazul la Camera Deputaţilor. Cred că acesta este principalul argument de natură constituţionlă. Dar vom vedea. Juriştii noştri vor analiza în profunzime acest gest şi eventual alte gesturi", a mai spus preşedintele Senatului.