Mihai Tănăsescu, reprezentul României la FMI
"România nu va apela, în 2012, la banii Fondului Monetar Internaţional pentru a-şi asigura resursele de finanţare."
Articol de Simona Mihăescu, 05 Ianuarie 2012, 15:06
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu apreciază că în 2012, România nu va apela la banii Fondului Monetar Internaţional.
"România nu va apela, în 2012, la banii Fondului Monetar Internaţional pentru a-şi asigura resursele de finanţare, fiind în măsură să atragă fondurile necesare de pe piaţa internă, a declarat, joi, pentru Agerpres, Mihai Tănăsescu.
Oficialul FMI a mai susţinut că în acest moment ţara noastră nu are probleme de finanţare si că dacă va fi nevoie de bani, România poate să îi procure de pe piaţa internă.
"România nu are în momentul de faţă nici o problemă de finanţare. Se poate finanţa singură, deocamdată, de pe piaţa internă. Este mai dificilă o finanţare de pe piaţa externă, dar în momentul când condiţiile internaţionale se vor calma, se vor mai aşeza, sigur că România va putea ieşi mai puternic şi pe pieţele internaţionale", a mai estimat Tănăsescu.
Acesta a apreciat că 2012 este un an al încercărilor, un an în care climatul internaţional va avea un rol important şi pentru economia românească.
"Pot spune că economia românească a evoluat foarte mult în ultimii 20 de ani. În 1990, tot PIB-ul României era de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Anticipăm pentru 2012 că doar exporturile singure vor atinge 40 - 45 de miliarde de dolari. Putem vedea în aceasta o transformare puternică a economiei româneşti, o integrare în economia internaţională", a afirmat reprezentantul României la FMI.
Mihai Tănăsescu a mai declarat că este încrezător că România va putea avea creştere economică, în 2012, chiar dacă va fi una modestă.
"România a făcut progrese foarte mari, în ultimii 2 -3 ani, atât pe linia procesului de consolidare fiscală, care va continua şi în 2012, cât şi pe linia reformelor structurale. În ceea ce priveşte reformele structurale, cred că este foarte important ca acestea să fie accelerate, astfel ca 2012 să prindă segmente importante ale economiei româneşti, cum sunt transporturile şi energia, care să fie mai bine conduse, mai eficiente, astfel ca banul public să nu fie îndreptat către ele, ci, dimpotrivă, aceste companii să fie aducătoare de venituri la bugetul de stat", a subliniat oficialul FMI.