Marko Bela, senator UDMR
"În privinţa Ţinutului Secuiesc, va trebui să luăm în considerare că acolo sunt alte tradiţii, există o altă limbă, o altă cultură şi atunci când vom gândi funcţionarea acelor regiuni va trebui să luăm în considerare acest specific".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 Octombrie 2014, 13:21
Senatorul UDMR, Marko Bela, susţine că proiectul autonomiei aşa numitului Ţinut Secuiesc nu este respins unanim de clasa politică.
"Nu aş afirma că în acest moment există o respingere unanimă a acestui proiect. Deci cred că avem o bază de discuţie şi trebuie să discutăm pe această temă. Deci s-a acceptat că e un subiect de dezbatere şi acest lucru este deja un progres după părerea mea", a afirmat Merko Bela.
El a precizat că în Ţinutul Sesuiesc există alte tradiţii, o altă limbă, lucruri de care ar trebui să se ţine cont la o eventuală regionalizare.
"Pe baza ideii de descentralizare, de subsidiaritate putem ajunge şi la nişte soluţii speciale, în acele cazuri unde avem probleme speciale. Zonele, regiunile tradiţionale din România diferă şi din acest punct de vedere în privinţa Ţinutului Secuiesc bineînţeles că la un moment dat va trebui să luăm în considerare că acolo totuşi sunt alte tradiţii, există o altă limbă, o altă cultură faţă de cea a majorităţii din toată ţară şi atunci când vom gândi funcţionarea acelor zone sau acelor regiuni va trebui să luăm în considerare acest specific", a spus Marko Bela, într-un interviu la RFI.
El a mai susţinut că proiectul autonomiei aşa-numitului Ţinut Secuiesc, ar trebui să devină lege.
În 19 septembrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezenta proiectul de autonomie a așa-numitului Ținut Secuiesc.
Proiectul propune înfiinţarea aşa-numitului Ţinut Secuiesc format din cele trei judeţe în care maghiarii sunt majoritari - Covasna, Harghita, Mureş, regiune care se devină autonomă.
Proiectul presupune introducerea bilingvismului, dar şi a principiului reprezentării proporţionale a comunităţilor etnice din regiune, în diferite instituţii precum Curtea de Apel.
Limba maghiară ar urma să fie predată inclusiv în şcolile româneşti.
Proiectul de autonomie propus de UDMR prevede că Târgu Mureşul va fi capitala regiunii.