Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA în România
"Ne-a luat peste 100 de ani să înţelegem că trebuie să facem lucrurile pe care le sugerez aici (...) şi cu care vă confruntaţi aici, la 20 de ani de la Revoluţie".
Articol de Simona Mihăescu, 31 Martie 2011, 13:20
"Baroni care beneficiau de pomeni generoase din partea guvernului au existat şi în SUA, în urmă cu 100 de ani, însă au fost adoptate legi anti-trust şi create pieţe de capital cu ajutorul cărora a fost redistribuită către americanii obişnuiţi bogăţia concentrată în mâinile câtorva oligarhi", a declarat, joi, ambasadorul american Mark H. Gitenstein, în discursul susţinut la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"În anii 1890 aveam baroni ai căilor ferate, care îşi conduceau companiile ca pe nişte imperii politice, controlând ziare, partide politice şi politicieni. Aceştia beneficiau de pomeni generoase din partea guvernului federal. Vă sună cunoscut?", a întrebat retoric Gitenstein.
El a subliniat însă că în cele din urmă aceste companii au ajuns să fie controlate de acţionari independenţi prin adoptarea legilor anti-trust şi crearea pieţelor de capital, iar în prezent bustul preşedintelui Theodor Roosevelt, care a avut curajul să pună în aplicare aceste legi, este parte a celui mai respectat monument american, cel de la Muntele Rushmore.
"Ca să nu credeţi că fac aceste sugestii cu un aer de superioritate, mă grăbesc să adaug că noi am trecut prin toate acestea în SUA. Ne-a luat peste 100 de ani să înţelegem că trebuie să facem lucrurile pe care le sugerez aici (...) şi cu care vă confruntaţi aici, la 20 de ani de la Revoluţie. Şi încă există oameni lacomi şi în America şi facem eforturi să rezolvăm problemele pe care le produc", a mai spus ambasadorul SUA, potrivit Agerpres.