Leonard Orban, consilier prezidenţial
"Nu este sută la sută sigur că România va adera la Schengen în martie 2011. Nu este sigur nici măcar că va adera în 2011, pentru că formularea secretarului de stat Lellouche a fost mult mai dură".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 12 Noiembrie 2010, 12:24
Aderarea României la spaţiul Schengen în martie anul viitor nu este sigură sută la sută, a declarat consilierul prezidenţial Leonard Orban pentru Radio France International.
"Nu este sută la sută sigur că România va adera în martie 2011. Nu este sigur nici măcar că va adera în 2011, pentru că formularea secretarului de stat Lellouche a fost mult mai dură. A zis că doreşte să amâne cel puţin, cel puţin pănă în vară, când Comisia Europeană va prezenta raportul privind mecanismul de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei", a spus Leonard Orban.
El a precizat că, deşi preşedintele Comisiei Europene a spus că, din punct de vedere formal, nu există vreo legătură între aderare şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, sunt state membre care fac, totuşi, această legătură.
De altfel, marea majoritate a statelor membre sprijină procesul de aderare, dar decizia trebuie să fie unanimă, a mai spus Leonard Orban, care consideră că este necesar un lobby foarte intens la toate nivelurile, inclusiv la nivelul parlamentar, care să susţină aderarea la termen, în martie 2011.
"Pe de altă parte, este important de menţionat faptul că recent la nivelul consiliului, mai precis la nivelul ambasadorilor din statele membre ale Uniunii Europene, aşa-numita structură Coreper, s-a acceptat ca toate documentele să fie transmise Parlamentului European pentru a-şi formula o opinie asupra aderării României şi a Bulgariei la Schengen, astfel încât această acceptare va permite ca până în februarie-martie Parlamentul European să emită o opinie asupra acestui proces. Şi în cursul dezbaterilor nici unul dintre statele membre nu s-a opus. Deci cumva trebuie să privim cu circumspecţie această declaraţie şi să avem în vedere că s-ar putea să nu fie în niciun fel poziţia finală a autorităţilor franceze pe acest subiect", a ad[ugat Orban.
El a spus, răspunzând unei întrebări, că nu ar fi o catastrofă amânarea aderării României la Schengen, dar că este un obiectiv foarte important.
Preşedintele Traian Băsescu declarase antrerior că Franţa, Olanda şi Germania, precum şi celelalte state au fost de acord, în Consiliul Reprezentanţilor Permanenţi cu decizia de a transmite Parlamentului European decizia privind aderarea României la Spaţiul Schengen.
Ministrul francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche a declarat în această săptămână că Franţa se va opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen în martie anul viitor.