Kelemen Hunor, preşedintele UDMR
"Prin instituţiile Justiţiei se încearcă să ni se transmită mesajul că un ungur nu trebuie să trăiască cu drepturi depline, că poate face puşcărie".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 23 Noiembrie 2013, 13:03
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), la Târgu Mureş, că instituţiile Justiţiei din România sunt folosite ca "poliţie politică" pentru a transmite mesajul ungurilor că nu trebuie să revendice drepturi depline.
"Tot prin instituţiile Justiţiei se încearcă să ni se transmită mesajul că un ungur nu trebuie să trăiască cu drepturi depline, că poate face puşcărie. Tot o arătare a muşchilor e că poliţia politică urmăreşte reprezentanţii maghiarilor. Nu cred că pentru albumul de fotografii (...) Primarul din Târgu Mureş elimină în afara oraşului acţiunile ungureşti, pentru el ungurul bun e ungurul tăcut, care nu ţine la identitatea lui şi nu vrea nimic", a spus Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.
Kelemen Hunor a subliniat că din ce în ce mai des se constată că păstrarea drepturilor dobândite e la fel de grea ca obţinerea lor, iar "perversitatea politică este acolo unde stau apărătorii legilor" şi că exemple elocvente sunt subiectele Colegiul Miko Imre şi steagul secuiesc.
El a susţinut că dacă drepturile obţinute de maghiari nu s-ar revoca, UDMR nu ar trebui să se teamă, însă permanent se inventează ceva nou şi se încearcă reorganizări care pot însemna o schimbare de situaţie într-o direcţie nedorită.
El a mai afirmat că deşi de un an şi jumătate UDMR se află în opoziţie şi nu poate influenţa deciziile unui guvern susţinut de o coaliţie de 70% în Parlament, îşi va îndeplini mai departe rolul de opoziţie constructivă, iar din această poziţie a reuşit impunerea unor amendamente în Legea descentralizării.