Kelemen Hunor, preşedintele UDMR
"Dacă nu se ajunge până în octombrie la un referendum, atunci amendarea Constituţiei este compromisă".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 Februarie 2013, 12:23
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că este timp până în octombrie pentru parcurgerea etapelor necesare modificării Constituţiei.
El a precizat că dacă nu se modifică Constituţia în acest an, atunci obiectivul acesta va fi unul compromis, pentru că urmează doi ani electorali în România.
"Dacă nu se ajunge până în octombrie la un referendum, atunci amendarea Constituţiei este compromisă. Nu se va face în 2014, fiind an electoral, 2015 e an preelectoral. Ori facem în acest an, dacă suntem convinşi că trebuie amendată Constituţia, ori nu se va face. Deci acest lucru trebuie să fie clar pentru fiecare. Dacă noi spunem că nu e timp, nu e timp, permanent este o scuză foarte ieftină să dăm vina pe timp", a spus Kelemen Hunor, într-un interviu pentru RFI.
UDMR susţine că în viitoarea Constituţie trebuie delimitate clar atribuţiile instituţiilor statului pentru a evita conflictele şi de asemenea, trebuie făcută o nouă împărţire adminsitrativ-teritorială a României.
UDMR susţine bicameralismul, dar şi alegerea preşedintelui prin alegeri directe, concomitent cu limitarea atribuţiilor preşedintelui.
"În ceea ce priveşte Preşedinţia şi preşedintele, eu sunt adeptul alegerilor directe pentru preşedinte, dar cu atribuţii foarte bine definite şi limitate, cum este în Austria, de exemplu, cum este în Finlanda, cum este în foarte multe state ale Uniunii Europene, nu trebuie să inventăm noi ceva extraordinar. Şi, bineînţeles, trebuie să ne gândim foarte clar ce facem cu competenţele guvernului în legătură cu Parlamentul, în legătură cu legislativul. Eu aş limita ordonanţele de urgenţă şi asumarea răspunderii foarte drastic, foarte, foarte drastic", a spus Kelemen Hunor.
UDMR susţine în continuare, scoaterea din Constituţie a sintagmei de "stat naţional", dar crede că societatea românească şi clasa politică nu sunt pregătite pentru o astfel de schimbare.
De altfel, Kelemen Hunor nu crede că nu se va ajunge la un compromis privind această temă.
"Nu. Eu sunt convins că nu, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să pui în discuţie anumite chestiuni în subiecte care din punctul nostru de vedere trebuie discutate la nivelul societăţii. Şi aici, aşa cum aţi spus dvs, vorbim doar de sintagma de stat naţional, fiindcă niciodată nu am pus în discuţie şi nu punem în discuţie celelalte definiţii - stat unitar şi indivizibil -, doar sintagma de stat naţional. Sunt convins că în acest moment societatea românească şi clasa politică nu sunt pregătite pentru o astfel de schimbare", a spus Hunor.