Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD
"Adrian Păunescu este omul care a ars în tinereţe pentru o cauză, pentru un ideal şi un intelectual de stânga legat de soarta celor mulţi".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 07 Noiembrie 2010, 11:28
Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu, a venit, duminică dimineaţă, să-i aducă un ultim omagiu lui Adrian Păunescu.
El a declarat că poetul a devenit liderul generaţiei lui de mari creatori şi că nimeni nu a avut talentul şi forţa lui de exprimare.
Ion Iliescu a mai spus că Păunescu este "omul care a ars în tinereţe pentru o cauză, pentru un ideal" şi, totodată, "un intelectual de stânga legat de soarta celor mulţi".
Pe de altă parte, Iliescu a amintit că s-a spus că Adrian Păunescu a fost un "om de curte", însă el "n-a cântat omagii lui Ceauşescu" şi, chiar dacă a făcut unele concesii, "nimeni nu e perfect, nici Păunescu".
"Era un mare poet, poate cel mai prolific. Într-o noapte era capabil să umple zeci de pagini - şi nu cu cuvinte întâmplătoare", a mai spus fostul preşedinte. Iliescu a adăugat că Păunescu "era un revoltat", "o fire vulcanică" şi "un om cu o trăire interioară foarte mare", ceea ce a şi dus la degradarea organismului său, care părea robust. "Şi-a devorat şi propria inimă, cum se spune, care a cedat în ultimele clipe. Cred că această imagine va rămâne în memoria tuturor, să-i păstrăm memorie veşnică. Dumnezeu să-l ierte", a mai spus Iliescu.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu a fost adus, sâmbătă seară, la Ateneul Român, după ce iniţial a fost depus la sediul Uniunii Scriitorilor din România (USR).
Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie, cu probleme cardiace, renale şi hepatice.
Adrian Păunescu, născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova, a fost poet, publicist şi om politic.
Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani.
Ca om politic, după 1989 a făcut parte din Partidul Socialist al Muncii (1992-1998), apoi din PSD.
Adrian Păunescu a fost senator având două mandate - 1992-1996 si 2000-2004.
A condus Comisia de Cultură a Senatului şi a avut un rol important în promovarea Legii indemnizaţiilor de merit pentru membrii uniunilor de creaţie.