Ioan Oltean, secretar general al PDL
"Întrucât opoziţia este în grevă, şi-a găsit de lucru, să conteste la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind învestirea Guvernului Ungureanu".
Articol de Cristiana Sabău, 17 Februarie 2012, 14:36
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu există temei juridic pentru a contesta la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului de învestire a Guvernului Ungureanu.
"Întrucât opoziţia este în grevă, şi-a găsit de lucru, să conteste la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind învestirea Guvernului Ungureanu. Am spus-o şi o repet: nu există temei juridic pentru a contesta la Curte hotărârea Parlamentului. Ceea ce contează în acest demers politic şi parlamentar este votul reunit al celor două Camere. Aceasta contează, iar în privinţa aceasta nu există niciun fel de element care să justifice neconstituţionalitatea", a spus Oltean.
Opoziţia să citească Hotărârea 65
El a adăugat că a recomandat opoziţiei să pună mâna să citească hotărârea 65 a Curţii Constituţionale din 1994 şi să vadă care este punctul de vedere al Curţii Constituţionale în privinţa aceasta.
"Nu au făcut-o, dar poate că nu e târziu să o facă nici acum. Le recomand acest lucru cu maximă seriozitate", a spus el.
În urmă cu o săptămână, Oltean a invocat Decizia Curţii Constituţionale nr. 65 din iunie 1994 şi a citit câteva paragrafe din ea.
"Cvorumul legal trebuie să asigure conjunctura utilă şi reală pentru ca o Cameră să îşi poată exercita atribuţiile sale adică normele regulamentare la care face trimitere trebuie să asigure procedural posibilitatea ca Parlamentul să poată să se pronunţe asupra problemelor pentru finalizarea cărora se cere un vot. Normele regulamentare la care se face, de asemenea trimitere, nu trebuie să permită tergiversarea, amânarea sine die a deciziei parlamentare. Normele regulamentare sunt constituţionale dacă asigură desfăşurarea normală, responsabilă şi rezonabilă a vieţii parlamentare", a citat liderul PDL.
Ioan Oltean a explicat că ultima frază din cele citate de el e "mai mult decât edificatoare".
Suntem în deplină constituţionalitate
"Adică, atunci când cineva încearcă în mod intenţionat să blocheze activitatea parlamentară, respectivele proceduri nu mai sunt neconstituţionale. Iată că se folosesc de o procedură totalmente abuzivă de a bloca activitatea Parlamentului şi avizul are rol consultativ", a spus el.
Oltean a mai spus că avizele comisiilor parlamentare nu au decât rolul de a furniza premierului desemnat informaţiile necesare legat de miniştri care au fost audiaţi, iar premierul desemnat poate să decidă mai bine având aceste avize.
"De altfel, în regulamentul şedinţelor se spune că avizele se înaintează şi se depun premierului desemnat. În situaţia în care o comisie sau mai multe care audiază un candidat de ministru ar da aviz negativ, procedura de învestire în Parlament nu poate fi blocată dacă premierul desemnat doreşte ca omul respectiv să rămână în echipa guvernamentală. Deci forul suprem şi hotărârea supremă este a Parlamentului şi, din această privinţă, nimeni nu poate să o conteste. Din acest punct de vedere, suntem în deplină constituţionalitate", a conchis Oltean, citat de corespondentul RRA.