Horia Georgescu, preşedintele ANI
"Este de evitat să ajungem în situaţii în care o decizie a Justiţiei definitivă şi irevocabilă să fie cenzurată prin vot politic".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 28 Martie 2013, 12:50
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat joi că trebuie evitat ca o decizie în Justiţie să fie cenzurată prin vot politic, iar România nu trebuie să renunţe la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ci trebuie să rezolve problemele semnalate în MCV.
"Este de evitat, şi aici mă adresez factorilor politici, să ajungem în situaţii în care o decizie a Justiţiei definitivă şi irevocabilă să fie cenzurată prin vot politic. Cred în continuare că în România s-a făcut reformă în ceea ce priveşte Justiţia, în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept, dar mai sunt foarte multe de făcut. Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instrumentul care a produs sau a împins reforma înainte şi este foarte important nu să scăpăm de MCV, ci să rezolvăm acele probleme punctual", a spus Georgescu.
El a precizat că de-a lungul timpului a asistat la "atacuri furibunde" la adresa unor persoane sau a unor instituţii.
"S-a spus că au probleme noi în acest mecanism, că au fost introduse probleme noi. Cei care le-au introdus am fost chiar noi, pentru că toate într-un fel sau altul ţin de statul de drept. (...) Am asistat la atacuri furibunde la adresa unor instituţii, unor persoane, care nu au făcut decât să ducă la gunoi viaţa privată a acestor persoane, aspect care nu este în conformitate cu nicio normă, nici de bun simţ, nici de legală", a spus Georgescu, în cadrul unei dezbateri la Palatul Parlamentului, ce are ca subiect raportul de implementare a Strategiei Naţionale Anticorupţie.
El a amintit că Parlamentul României şi-a asumat Strategia Naţională Anticorupţie prin vot şi este foarte important ca să se şi urmărească implementarea acestei strategii, deoarece rolul factorului politic este extrem de important, din perspectiva legislativă şi anume a intervenţiei, acolo unde este necesară pentru a putea face ca anumite mecanisme să fie eficiente şi descurajante în privinţa luptei împotriva corupţiei.
Georgescu a precizat că, într-un sondaj recent de opinie, ANI a fost creditată cu 40% încredere din partea cetăţenilor, ceea ce arată că Agenţia îşi atinge obiectivele şi "ajunge în fiecare colţ al ţării, acolo unde apar problemele de integritate".