Gyorgy Frunda, senator UDMR
"Camera a încălcat Constituţia modificând Legea ANI, nu voi participa la şedinţele Senatului!"
Articol de Simona Mihăescu, 23 August 2010, 14:54
Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda, susţine că modificările aduse de Cameră Legii ANI sunt neconstituţionale.
Senatorul UDMR este de părere că România va fi condamnată la compensaţii pentru abuzuri şi modificarea legislaţiei şi precizează că nu va participa la şedinţele Senatului.
Boicot şi la Comisii şi la Senat
În comunicatul remis presei. , Gyorgy Frunda anunţă că a decis să nu participe nici la şedinţa comună a comisiillor pentru drepturile omului şi juridică şi nici la dezbaterile din plenul Senatului de marţi 24 august.
Frunda susţine că "în desfăşurarea procedurii de adoptare a legii Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI), Camera Deputaţilor nu a respectat Constituţia României".
"În fapt, acest for trebuia să ţină cont doar de forma legii ANI adoptată de Senat la data de 30 iunie şi de decizia Curţii Constituţionale nr.1018 din 19 iulie, putând fi modificate doar articolele care au fost declarate neconstituţionale de către Curtea ConstituţionalăConsecinţa imediată a acestor decizii neconstituţionale şi a adoptării legii ANI în ultima formă propusă va aduce atât în faţa justiţiei române, cât şi a celei europene nenumărate cazuri în care se va constata abuzul asupra persoanelor cercetate, România urmând a fi condamnată şi obligată la plata unor sume reparatorii şi la modificarea legislaţiei interne", afirmă Frunda.
El arată că "înfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor de pe lângă curţile de apel înseamnă înfiinţarea unor instanţe judecătoreşti speciale, extraordinare, formate din doi judecători şi un procuror care vor avea atribuţii jurisdicţionale indiscutabile".
"Acest lucru este în contradicţie cu însăşi definiţia ANI, care potrivit Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate este o autoritate administrativă autonomă care poate derula exclusiv activităţi administrative, nicidecum jurisdicţionale", explică senatorul UDMR.
El a mai spus că posibilitatea confiscării bunurilor nejustificate ale persoanelor cercetate contravine alineatului 8 al articolului 44 din Constituţie, conform căruia averea se consideră a fi dobândită licit şi neputând fi confiscată, decât în cazul comiterii de infracţiuni.
"Averea reprezintă universalitatea bunurilor unei persoane. Din moment ce legea fundamentală a ţării garantează dreptul la proprietate şi, ca o excepţie, acceptă confiscarea în condiţiile legii a averii dobândite ilicit, este o consecinţă juridică faptul ca niciun bun care formează averea unei persoane să nu poată fi confiscat decât în aceeaşi situaţie a dobândirii ilicite a acelui bun", conchide Gyorgy Frunda.
În urma argumetelor şi precizărilor făcute în comunicatul de presă , preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat , Gyorgy Frunda , anunţă că a decis ca "în semn de protest politic" să nu ia parte nici la dezbaterile din comisie, nici la cele din plenul Senatului.
" Nu adoptarea unei legi neconstituţionale, nefuncţionale şi discriminatorie, doar de dragul de a raporta la Bruxelles că ne-am făcut temele de casă este soluţia luptei împotriva corupţiei. Susţin în continuare că, din punct de vedere constituţional, singura soluţie legală este promulgarea proiectului de lege adoptat de plenul Senatului la data de 30 iunie şi că în procedură de urgenţă va trebui adoptat un cod al integrităţii morale, care să aducă la numitor comun angajamentele pe care le avem faţă de CE, cu prevederile Constituţiei României şi ale CEDO", susţine Frunda.
Senatorul UDMR speră ca şi alţi colegi să rămână consecvenţi
"cei 115 senatori, care în urmă cu mai puţin de două luni au respins această formă a legii ANI vor avea tăria de caracter de a fi consecvenţi cu principiile statului de drept şi de a-şi menţine votul exprimat în data de 30 iunie", arată Gyorgy Frunda, în comunicatul primit la rredacţie.
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat au adoptat, săptămâna trecută, raport favorabil la Legea ANI în forma votată de Camera Deputaţilor, însă fără includerea liderilor de sindicat din sfera de aplicabilitate a actului normativ.
La acea dată , Gyorgy Frunda nu a participat la şedinţă.
Legea ANI a fost adoptată anterior de Camera Deputaţilor, Comisia juridică a acestui for reintroducând în actul normativ reglementările eliminate de Senat.