Gyorgy Frunda, senator UDMR
"Refuz categoric susţinerile unora că aş fi adversarul Agenţiei Naţionale de Integritate. Eu sunt preşedintele Comisiei pentru drepturile omului şi, atâta timp cât voi fi acolo, voi încerca să respect drepturile omului".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 August 2010, 11:35
Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda a spus , într-un interviu pentru Radio France Internaţional, că forma finală a Legii ANI a fost adoptată cu votul a 115 senatori din 117 prezenţi, iar doi s-au abţinut.
"Resping, refuz categoric susţinerile unora că aş fi adversarul ANI. Eu sunt preşedintele Comisiei pentru drepturile omului şi, atâta timp cât voi fi acolo, voi încerca să respect drepturile omului şi să fiu împotriva înfiinţării unor instituţii, a unor autorităţi ale statului care să poată fi folosite ca instrumente de presiune politică, nu numai împotriva oamenilor politici, ci a tuturor cetăţenilor acestei ţări. Or, sub incidenţa Legii ANI cad peste 1,4 milioane de cetăţeni ai ţării noastre. Nu e vorba despre deputaţi şi senatori, dar a permite ca anumite comisii de pe lângă curţile de apel să-i invite, să-i cheme, să-i oblige să se prezinte pe funcţionarii acestei ţări şi familiile lor să dovedească cu bonuri sau cu acte de unde şi-au cumpărat un frigider sau un televizor, iar în cazul în care nu pot face acest lucru să poată să-i confişte averea, acest lucru nu-l voi accepta niciodată", a spus Frunda.
Gzeorgy Frunda respinge înc ontinuare ideea înfiinţării unor comisii, în Legea ANI, care urmăresc corectitudinea informaţiilor din declaraţiile de avere ale demnitarilor .
"Să nu-mi spună nimeni că nu se poate întâmpla în România lui 2010/11 ceea ce s-a întâmplat în anii '60, '70, când averile oamenilor au fost confiscate, pentru că nu cred. Asemenea comisii inventate vor încerca să-şi dovedească necesitatea şi se va ajunge la nerespectarea drepturilor omului. Este obligaţia mea ca om politic să prevăd care vor fi consecinţele legilor pe care le adopt şi să fac totul ca oamenii să trăiască în stabilitate juridică, să prevadă efectele legilor pe care le adoptăm", a adăugat Frundo.
Deputaţii din Comisia juridică au încheiat , marţi, dezbaterile la proiectul Legii ANI, pe care l-au adoptat în unanimitate.
"Am revenit, practic, la vechea formă care a fost trimisă de la Camera Deputaţilor la Senat, am reintrodus în comisiile de anchetă de pe lângă Curţile de Apel, acelea care au fost scoase de la Senat", a spus preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda (PDL).