Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta
"Este nevoie de o discuţie tête-á-tête între liderii USL-ului pe Roşia Montană. A trage mai departe această căruţă politică în diverse direcţii, nu face altceva decât să prevestească ceea ce este sfârşitul unei boli lungi, moartea acestei coaliţii".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 24 Septembrie 2013, 12:36
Este nevoie de o discuţie tête-á-tête între liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, privind proiectul Roşia Montana, astfel încât să fie luată o decizie, deoarece "a trage mai departe această căruţă politică în diverse direcţii şi diverse sensuri nu face altceva decât să prevestească ceea ce este sfârşitul unei boli lungi, moartea acestei coaliţii", a declarat Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta.
"Întotdeauna într-o alianţă există riscul rupturii. Nu ştiu cât va rezista sau nu va rezista acest lucru. Ştiu că ambele partide ascultă de liderii lor. Cred că este nevoie de o discuţie tete-a-tete între liderii USL-ului, Victor Ponta, Crin Antonescu, şi pe urmă luarea unei decizii. A trage mai departe această căruţă politică în diverse direcţii şi diverse sensuri nu face altceva decât să prevestească ceea ce este sfârşitul unei boli lungi, moartea acestei coaliţii", a spus Frunda, la RFI, întrebat fiind dacă disensiunile pe marginea proiectului Roşia Montana ar putea duce la ruperea coaliţiei.
El a adăugat că tergiversarea acestei probleme aduce pierderi actualei coaliţii guvernamentale, constituind un "front larg de atac" din partea opoziţiei.
"Răspunsul Guvernului este că nici cei care sunt acum în Opoziţie şi au fost ieri la guvernare n-au rezolvat această problemă. Pentru toată lumea, cred că o decizie definitivă, realistă trebuie luată într-un termen cât mai scurt, mai rezonabil", a precizat Frunda.
Frunda a apreciat că bogăţiile naturale ale unei ţări trebuie exploatate, deoarece reprezintă cel mai ieftin mijloc de a sprijini bugetul ţării, contribuind inclusiv la bunăstarea oamenilor.
Pe de altă parte, el a opinat că în cazul în care specialişti germani, finlandezi sau suedezi şi-ar da avizul pentru bazinele de decantare, nu ar exista niciun dubiu asupra siguranţei pe care o reprezintă proiectul.