Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu
"Dacă ar fi obligată să acopere deficitul bugetului de asigurări sociale, Banca Naţională a României şi-ar cheltui echivalentul rezervei de aur într-un singur an".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Iulie 2010, 09:48
Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat că BNR nu poate finanţa în mod direct deficitul bugetar, întrucât regulile europene interzic acest lucru, iar dacă ar fi obligată să acopere deficitul bugetului de asigurări sociale, BNR şi-ar cheltui echivalentul rezervei de aur într-un singur an.
Mugur Isărescu a precizat în primul rând că, din punct de vedere legal, atât Tratatul de aderare la Uniunea Europeană cât şi statutul BNR interzic orice formă de finanţare directă a instituţiilor, autorităţilor sau întreprinderilor publice de către Banca Centrală.
El a adăugat că, şi dacă ar fi legală, o finanţare din rezervele internaţionale a deficitelor bugetare ar conduce la o reducere drastică a capacităţii statului de a se împrumuta de pe pieţele externe, adică ar limita una din sursele principale de finanţare a deficitului.
"România, în acest an, nu pentru sectorul neguvernamental, pentru sectorul guvernamental, trebuie să ia împrumuturi de 8-9 miliarde de euro echivalent, că le ia de pe piaţa internă, că le ia de pe piaţa externă. În spate trebuie să fie o garanţie, că are cu ce să le dea cândva înapoi. Toate aceste împrumuturi n-ar fi fost posibile dacă ţara n-avea rezerve", susţine guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a mai precizat că întreaga rezervă de aur a BNR nu ar ajunge decât pentru un an de zile dacă s-ar acoperi numai deficitul sistemului de pensii.
Guvernatorul BNR a explicat că rolul rezervei internaţionale este acela de a asigura onorarea plăţilor aferente obligaţiilor externe ale statului, dar şi credibilitatea ţării pe plan extern.
"Fiind atâta dezbatere să se utilizeze rezerva Băncii Naţionale pentru pensii, trebuie ca Banca Centrală să spună că în toate manualele de istorie, şi nu numai de istorie monetară, există acest scop esenţial: un stat, ca să existe, ca să poată să aibă credibilitate internaţională, trebuie să dovedească că în orice moment îşi poate plăti obligaţiile externe şi să vizualizeze activele pe care le are. De-aia rezerva valutară se păstrează în exterior", a adăugat Isărescu.
El a mai subliniat faptul că oricum 80 % din profitul obţinut de BNR din gestionarea rezervei, respectiv din dobânzi obţinute de la instituţiile unde aceasta este depozitată, merge către bugetul de stat.
Anul trecut, această contribuţie a Băncii Centrale la buget s-a ridicat, de exemplu, la 300 de milioane de euro, adică circa 25 de milioane de euro pe lună, echivalentul a 150.000 de pensii medii, a mai spus guvernatorul BNR.