Emil Boc , premierul României
"...e nevoie sã punem mânã de la mânã, umãr de la umãr şi sã ne apãrãm de greutãţile astea pe care ni le dã natura, ni le dã vremea, dupã care putem rezolva şi celelalte probleme ,dar acum, cea mai importantã prioritate este sã salvãm Galaţiul ..."
Articol de Simona Mihăescu, 06 Iulie 2010, 12:16
Premierul Emil Boc a vizitat luni municipiul Galaţi despre care spune, că în acest moment, este prioritatea Guvernului.
Emil Boc este de părere că acum toate eforturile trebuie concentrate pe aceastã zonã, pentru cã aici apele reprezintă cea mai mare ameninţare.
"Noi avem toate scenariile pregãtite, asta e sarcina oricãrei autoritãţi, sã lucreze pe mai multe scenarii... Apãrãm Galaţiul, apãrãm Grindu şi Tulcea. Dacã, Doamne fereşte, e mai rãu, avem şi planul "b" pregãtit, a dat asigurări Emil Boc.
Şeful Executivului a îndemnat oamenii la solidaritate şi compasiune pentru semenii care au fost afectaţi de de inundaţii:
"Mesajul este cã acum, mai mult poate ca niciodatã, e nevoie sã punem mânã de la mânã, umãr de la umãr şi sã ne apãrãm de greutãţile astea pe care ni le dã natura, ni le dã vremea, dupã care putem rezolva şi celelalte probleme cu care ne confruntãm în ţarã, dar acum, cea mai importantã prioritate este sã salvãm Galaţiul şi prioritãşile oamenilor.
Dunărea a depăşit cotele istorice
Potrivit datelor Administratiei Nationale "Apele Române", făcute publice marţi, Dunărea depaseşte cotele istorice din anul 2006 la cu 24 de cm la Brăila, cu 14 cm la Galati şi cu 32 de cm la Fetesti.
Debitul Dunării de la intrarea în ţară este în scadere comparativ cu maximul atins, de 13.300 de metri cubi pe secundă, dar peste media multianuală a lunii iulie, de 5.350 de metri cubi pe secundă.
Pe sectoarele aval Porţile de Fier, nivelul Dunării a fost într-o usoară creştere pe sectorul Giurgiu si aval, urmând ca unda de viitură să se propage pe sectorul Olteniţa pâna în aval.
La Galaţi Dunărea a înregistrat o creştere cu un centimetru, având marţi un nivel de 678 de centimetri, cu 18 cm peste cotele de pericol.
Directorul general al Apelor Române, David Csaba, coordonează acţiunea de realizare a digului de la Galaţi din interiorul oraşului, pe o lungime de 4,5 km.
Peste 200 de muncitori de la Apele Române sprijină echipele IJSU, ale Jandarmeriei si Armatei în operaţiunile de supraînalţare si consolidare a digului.