Deputat ,Mircea Duşa, liderul grupului parlamentar al PSD
"...noi nu putem accepta anumite pretenţii care încalcã prevederile Regulamentului, a Constituţiei şi mai ales votul de dat de electorat".
Articol de Simona Mihăescu, 16 Septembrie 2010, 14:11
Liderii grupurilor parlamentare de la Camera Deputaþilor s-au reunit, joi, pentru a discuta posibilitatea ca independeţii sã fie recunoscuţi oficial ca grup parlamentar cu reprezentare inclusiv în Comitetul liderilor de grup, informează Agerpres.
Potrivit deputatului independent, Eugen Nicolicea, nu s-a ajuns la nicio concluzie în urma discuţiilor, care, în opinia sa, reprezintã doar o formã prin care opoziţia încearcã sã tergiverseze subiectul.
Nicolicea susţine cã este necesarã modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor deoarece acesta conţine o prevedere în opinia sa neconstituţionalã.
"Existã reprezentat în Comitetul liderilor de grup, eu sunt, situaţia este cã e o prevedere în Regulament, dupã pãrerea lor bunã, dupã pãrerea mea neconstituţionalã, chiar prosteascã şi anume cã liderul voteazã cu ponderea configuraţiei iniţiale. Aş vrea sã întreb pe cineva ce înseamnã cã votezi"'pentru" cu ponderea zero sau ce înseamnã cã votezi "contra" cu configuraţia zero.(...) Avem o modificare de Regulament pentru adaptare cu Constituţia şi acolo este "ponderea politicã" şi nu "ponderea politicã iniţialã' ", a afirmat Nicolicea.
El a spus cã dacã Biroul Permanent nu va pune pe ordinea de zi aceastã propunere de modificare a Regulamentului, acest lucru va fi cerut direct plenului.
Eugen Nicolica a mai spus cã nu a auzit sã existe vreo dorinţã din partea independenţilor de a obţine funcţii şi locuri în Biroul Permanent şi în comisii, dar a adãugat cã dacã ar fi aşa, nu ar vedea nicio problemã.
"Pun şi eu urmãtoarea întrebare: şi dacã aş dori, care ar fi problema? Ai o pondere de 4%, funcţiile sunt date conform procentelor respective, ce mare problemã ar fi dacã ai avea 4% din funcţii? Nici nu ştiu dacã înseamnã un preşedinte de comisie", a precizat Nicolicea.
Pe de altã parte, liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a afirmat cã dorinţa independenţilor de a fi reprezentaţi oficial în cadrul Comitetului liderilor de grup nu poate fi transformatã în fapt.
"Grupul de independenţi doreşte sã devinã un grup de sine stãtãtor în Camerã, noi nu putem accepta anumite pretenţii care încalcã prevederile Regulamentului, a Constituţiei şi mai ales votul de dat de electorat. Electoratul este cel care a trimis deputaţii şi senatorii în Parlament şi configuraţia politicã, aşa cum este de altfel şi în interpretarea Curţii Constituţionale, pãstreazã proporţia de la începutul constituirii Camerei", a precizat Mircea Duşa .
El a promis că vor mai discuta şi la începutul săptămânii acest subiect, dar a precizat că trebuie
respectate deciziile Curţii Constituţionale, Constituţia şi "mai ales votul dat de electorat".