Cseke Atilla, ministrul demisionar al sănătăţii
"Problemele principale au fost la CNAS şi sunt în continuare. Ele sunt legate de multe lucruri - subfinanţare ş.a.m.d. - în schimb, măsurile de reformă, toate, a trebuit să le promoveze ministrul sănătăţii".
Articol de Simona Mihăescu, 05 August 2011, 10:55
Într-un interviu acordat postului public de televiziune , ministrul demisionar al sănătăţii, Cseke Atilla a susţinut că a demisionat pentru că sistemul de sănătate se confruntă cu o "dublă comandă":Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională.
El a explicat că sistemul de sănătate are nevoie de o singură comandă pentru gestionarea fondurilor alocate şi a adus drept argument faptul că în prezent ministerul pe care îl conduce, gestionează 15 la sută din bugetul sănătăţii, în timp ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate gestionează 85 la sută din fondurile alocate sănătăţii.
"E o problemă pe care eu am semnalat-o cam de un an de zile, inclusiv în coaliţie şi în guvern, şi anume aceea că într-un sistem sanitar românesc, care are problemele lui evidente, nu se poate să ai o dublă comandă, nu se poate să ai Ministerul Sănătăţii, care gestionează cam 15% din bugetul sănătăţii, şi Casa Naţioală cu 85% din fondurile alocate şi problemele care derivă din acest lucru", a explicat Cseke Atilla.
El a mai spus că trebuia rezolvată găsită o soluţie care să "rupă această bicefalitate" şi a arătat că cea mai bună măsură, ar fi" o anumită coordonare sau subordonare a Casei faţă de Minister".
"Nu se poate conduce unitar cu o singură strategie, decât dacă ai o singură comandă şi eu sper că această coaliţie va rezolva problema la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie, pentru că ea trebuie rezolvată.(...)Cea mai bună soluţie, din punctul meu de vedere, este aceasta, dar sigur nu se poate găsi o altă soluţie într-o lună de zile. Cea mai convenabilă sau la cheie, dacă vreţi, este aceasta de a avea o anumită coordonare sau subordonare a Casei faţă de Minister", a susţinut el.
Cseke Atilla a mai declarat că de fapt , CNAS este cel care a fost generator de probleme, iar ministrul sănătăţii a trebuit să plătească costul reformelor din sistem.
"Problemele principale au fost la CNAS şi sunt în continuare. Ele sunt legate de multe lucruri - subfinanţare ş.a.m.d. - în schimb, măsurile de reformă, toate, a trebuit să le promoveze ministrul sănătăţii", a mai afirmat ministrul demisionar al sănătăţii.