Cristian Diaconescu, preşedinte de onoare al UNPR
"Din punctul de vedere al economiei româneşti, datele FMI şi ale Băncii Mondiale sunt clare, o eventuală criză poate fi absorbită, contracarată, corespunzător (...)dar, în mod evident, nu trebuie făcute greşeli majore".
Articol de Simona Mihăescu, 11 August 2011, 13:10
Preşedintele de onoare al Uniunii Naţionale pentru România, Cristian Diaconescu a declarat întru-un interviu acordat postului de radio RFI, că politicul este foarte influent şi chiar capabil să influenţeze problemele globale, la nivel internaţional.
"Sigur, nu sunt un economist, nu îmi arog o astfel de capacitate ieşită din comun, dar, în orice caz, urmărind evoluţiile politice internaţionale, se poate vedea faptul că, în condiţiile căderii credibilităţii unor state cotate la nivelul absolut, la nivel maxim pe piaţa investiţională internaţională, reacţia politică a fost cea de la care s-au aşteptat rezolvări chiar instantanee. Unii au reuşit cu greu, precum americanii, să solidarizeze pe un anume palier cele două mari partide politice; alţii cu ceva mai mare dificultate. Dar, în orice caz, cancelarul german i-a cerut lui Berlusconi să pună în aplicare un plan de austeritate rapid, pentru ca a treia mare putere din euro, adică Italia, să fie capabilă să treacă, cel puţin pentru o perioadă scurtă de timp, de momentul în care se afla. Deci, aceasta este situaţia. Fiind probleme globale, evident politicul este mult mai influent şi capabil să le influenţeze", a spus Diaconescu.
Întrebat cum va reuşi coaliţia să menţină stabilitatea economică în condiţiile în care se aprobă coşul de solidaritate şi creşteri salariale, Diaconescu a recunoscut că retorica şi intenţiile sunt diferite , pentru că în coaliţie sunt partide de dreapta şi de stânga.
"(...) Sigur în coaliţie suntem partide de dreapta şi un partid de stânga, în mod evident, retorica şi intenţiile în ceea ce priveşte citirea cuvântului solidaritate pot fi diferite, aşa şi este normal. Problema este însă să nu punem într-adevăr major în discuţie dimensiunile fundamentale pe care funcţionează România acum, deoarece acestea încă nu sunt clar stabilizate şi, în orice caz, pot fi lovite de astfel de valuri care vin din exterior", a admis liderul UNPR.
Cristian Diaconescu a mai spus că România poate contracara o nouă criză în condiţiile în care nu se vor face greşeli majore.
"Din punctul de vedere al economiei româneşti, datele FMI şi ale Băncii Mondiale sunt clare, o eventuală criză poate fi absorbită, contracarată, corespunzător astăzi, la Bucureşti, dar, în mod evident, nu trebuie făcute greşeli majore", a susţinut Diaconescu.