Crin Antonescu, preşedintele PNL, la Radio România Actualităţi
"Am primit toate garanţiile că şi dacă nu sunt funţionari publici, evident parlamentarii se supun aceloraşi legi, parlamentarii pot fi cercetaţi, pot fi anchetaţi, pot fi trimişi în instanţă, pot fi condamnaţi".
Articol de Alina Bordeiaşu, 11 Decembrie 2013, 15:21
În privinţa modificărilor aduse Codului Penal, liderul liberal a spus că evenimentele s-au desfăşurat într-o manieră neclară, ce a lăsat loc la interpretări.
Crin Antonescu a precizat, însă, că nu se pune problema ca eliminarea parlamentarilor şi a preşedintelui statului, din categoria funcţionarilor publici, să anuleze alte reglementări anticorupţie care îi vizează pe aceştia.
"Pe mine m-a interesat dacă scoaterea parlamentarilor, a preşedintelui şi a altor categorii, de altfel profesii liberale, deci nu vorbim numai de demnitarii de o anumită categorie, din rândul funcţionarilor publici, ceea ce era normal, pentru că nu sunt funcţionari publici, are drept consecinţă în vreun fel o limitare sau, mai rău, o eliminare a jurisdicţiei unor organe de anchetă, gen DNA, gen ANI, asupra parlamentarilor, pentru că pericolul era să se perceapă acest lucru ca o scoatere a parlamentarilor, a politicienilor - vorbim principial şi de preşedinte. Preşedintele a fost scos de mult şi a fost scos de către DNA în afara oricărei cercetări, dar vorbim acum în principiu. Ceea ce nu e corect, nu e democratic, nu ţine de statul de drept şi ceea ce are un impact foarte rău în opinia publică. Am primit toate garanţiile că nu se întâmplă aşa, că şi dacă nu sunt funţionari publici evident parlamentarii se supun aceloraşi legi, parlamentarii pot fi cercetaţi, pot fi anchetaţi, pot fi trimişi în instanţă, pot fi condamnaţi, după cum s-a şi întâmplat, cum bine se ştie, şi până acum", a spus liderul liberal la Radio România Actualităţi.
Antonescu preciza că avizul CSM nu a fost solicitat pentru că în conformitate cu legile în vigoare şi cu legea fundamentală nu era obligatoriu.
El spunea că modificările aduse de Camera Deputaţilor, la Codul penal, pot fi atacate la Curtea Constituţională şi, dacă această instituţie va considera că unele lucruri sunt discutabile, acestea pot fi reparate.