Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului
"După votul din Senat, parteneriatul propus de Preşedinte pentru restabilirea încrederii s-a transformat într-o critică fără menajamente faţă de opinia exprimată de majoritatea senatorilor".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Februarie 2015, 14:54
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că după votul din Senat în cazul Vosganian, parteneriatul propus Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis ''s-a transformat într-o critică fără menajamente faţă de opinia exprimată de majoritatea senatorilor''.
Tăriceanu a răspuns, printr-un comunicat de presă remis sâmbătă, criticilor formulate de şeful statului şi de procurorul general, Tiberiu Niţu, în ceea ce priveşte avizul negativ dat de senatori în cazul cererii procurorilor pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian în dosarul Romgaz.
''Votul privitor la dosarul Vosganian, exprimat în urmă cu două zile în plenul Senatului de o majoritate semnificativă, la care au aderat senatori din toate grupurile parlamentare, a generat o serie de reacţii critice la care mă văd obligat să răspund, mai ales că ele vin dinspre Preşedintele României şi dinspre Procurorul General, iar natura acestor critici pune sub semnul întrebării capacitatea Senatului de a discerne într-o problemă extrem de serioasă şi gravă'', spune Tăriceanu în comunicat.
El aminteşte că nu mai departe de luni, 9 februarie, preşedintele Iohannis declara în plenul Camerelor reunite că ''îşi doreşte un Parlament puternic'' şi că ''parteneriatul Preşedintelui cu Parlamentul răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituţie fundamentală a democraţiei''.
''După votul din Senat, parteneriatul propus de Preşedinte pentru restabilirea încrederii s-a transformat într-o critică fără menajamente faţă de opinia exprimată de majoritatea senatorilor.
În primii ani de după revoluţie, cuvântul 'reformă' devenise un fetiş folosit la tot pasul de foarte mulţi politicieni şi personalizat conform unor interese personale, de grup, de partid etc. Acum, 'schimbarea' pare să fi luat locul 'reformei'. Împărtăşesc opinia domnului preşedinte privind necesitatea unei schimbări cerute de electorat cu ocazia alegerilor prezidenţiale dar, înainte de a purcede la schimbare, este absolut necesar să definim reperele acestei schimbări. Dacă ar fi să ne ghidăm după ceea ce a spus luni domnul Preşedinte, dar mai ales după criticile deschise ale Preşedintelui la adresa votului din Senat, atunci schimbarea pare mai degrabă în realitate o continuare a politicii iniţiate de fostul preşedinte potrivit căreia instituţiile statului, inclusiv Parlamentul, trebuie să se conformeze direcţiilor propuse de Cotroceni'', menţionează Tăriceanu într-un comunicat de presă.