Coaliția discută variantele de comasare a alegerilor
Cea mai vehiculata varianta este ca la 9 iunie, odată cu alegerile europarlamentare, să aiba loc şi cele locale, dar este luată în calcul şi posibilitatea comasării celor pentru Parlament cu unul dintre tururile pentru prezidenţiale.
Articol de Andrei Şerban, 12 Februarie 2024, 08:30
Coaliţia de guvernare reia, luni, discuţiile privind comasarea alegerilor, după ce, la şedinţa de săptămâna trecută, PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere.
Cea mai vehiculata varianta este ca la 9 iunie, odată cu alegerile europarlamentare, să aiba loc şi cele locale, dar este luată în calcul şi posibilitatea comasării celor pentru Parlament cu unul dintre tururile pentru prezidenţiale.
Premierul a transmis deja că trebuie stabilit rapid un calendar clar al scrutinelor din 2024, când, pentru prima dată, toate alegerile au loc în acelaşi an.
Coaliţia de guvernare trebuie să stabilească în perioada următoare dacă va comasa sau nu alegerile anul acesta şi care dintre cele patru: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale, pentru a putea să adopte actele normative în acest sens.
La mijlocul săptămânii trecute, coaliţia de guvernare a avut o şedinţă la Palatul Victoria pe tema comasării, dar nu s-a stabilit nimic.
După şedinţă, liderii coaliţiei au spus că se vor întâlni din nou, astăzi. Într-o declaraţie publică, premierul Marcel Ciolacu a spus că vrea un calendar exact al tuturor alegerilor din acest an, care să fie agreat în interiorul coaliţiei.
"Pe mine, ca şi prim-ministru, dar şi ca şi preşedinte de partid, mă interesează să venim în faţa românilor ca o coaliţie care îi respectă pe români şi să punem un calendar pentru toate alegerile, ca să nu mai fie aceste discuţii interminabile. Aoleu, când sunt alegerile alea, când se mută celelalte. Acesta este calendarul, toată lumea se pregăteşte de alegeri, democratic şi am dat drumul. Sunt toate alegerile într-un singur an. Nu s-a mai întâmplat niciodată". Marcel Ciolacu, premier, președintele PSD
De asemenea, premierul a mai spus că o variantă luată discuţie este comasare alegerilor europarlamentare cu cele locale în această vară.
Opoziția nu susține comasarea alegerilor
Formaţiunile din opoziţie nu sunt însă mulţumite cu o eventuală comasare a alegerilor, care, în opinia lor, ar avantaja partidele aflate la guvernare.
Atât alianţa dintre USR, Forţa Dreptei şi PMP, cât şi AUR au transmis că organizarea a două scrutine simultan ar fi nedemocratică şi neconstituţională. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 12 februarie).