Ziua Libertăţii, în R.Moldova
În Republica Moldova este marcată, sâmbătă, Ziua Libertăţii, instituită de Parlament în semn de recunoştinţă faţă de miile de tineri care au manifestat paşnic în urmă cu trei ani, dar şi în memoria victimelor din aprilie 2009.
Articol de Cătălin Gomboş, 07 Aprilie 2012, 14:29
Aniversarea protestelor anti-comuniste a readus în atenţie o serie de întrebări care nu au încă un răspuns: cine s-a aflat în spatele violenţelor care au dus la incendierea sediului Preşedinţiei şi Parlamentului sau cine se face vinovat de maltratarea a sute de tineri.
În aprilie 2009, fosta guvernare comunistă a acuzat România şi opoziţia de atunci că s-ar fi aflat în spatele violenţelor şi a unei aşa-numite tenative de uzurpare a puterii în stat, însă nu a reuşit să aducă niciodată probe în sprijinul acestor afirmaţii, informează corespondentul Radio Chişinău.
Partidele democratice au ridicat semne de întrebare cu privire la comportamentul forţelor de ordine, când pe data 7 aprilie, acestea ar fi permis de fapt devastarea Preşedinţiei şi Parlamentului şi au criticat brutalitatea arătată ulterior de poliţişti.
Aceştia, potrivit datelor Amnesty International, au arestat şi maltratat peste 600 de persoane .
Partidele liberale au promis că vor investiga evenimentele din aprilie odată ajunse la guvernare, însă o comisie parlamentară creată în acest scop şi-a încheiat activitatea fără rezultate concludente.
Fostul preşedinte al comisiei, Vitalie Nagacevschi a declarat că există o persoană care s-ar opune aflării adevărului despre 7 aprilie, fără a preciza cine este persoana şi afirma că în opinia sa, în spatele evenimentelor din aprilie s-ar fi aflat serviciile secrete şi anumite forţe politice.