UPDATE Republica Moldova are un nou guvern
Premierul desemnat, Vlad Filat, a prezentat Parlamentului, noul Executiv şi programul de guvernare pentru care legislativul urmează să dea, vineri, un vot de încredere.
Articol de Cătălin Gomboş, 14 Ianuarie 2011, 14:27
Parlamentul Republicii Moldova a dat vot de încredere Guvernului lui Vlad Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat.
A fost aprobat, de asemenea, programul acestui Guvern, intitulat "Integrare europeană, libertate, democraţie, bunăstare".
Formarea noului Executiv a fost marcată de negocieri aprinse între cele trei partide considerate proeuropene.
Priorităţile actualului program de guvernare, sunt în linii mari aceleaşi ca şi cele pe care le-a avut primul guvern al Alianţei pentru Integrare Europeană, instaurat după alegerile din iulie 2009.
Programul este intitulat "Integrare europeană, libertate, democraţie, bunăstare", iar principalele direcţii privesc integrarea europeană, reîntregirea ţării, o politică externă eficientă şi echilibrată, supremaţia legii, combaterea sărăciei, o creştere economică durabilă, dar şi descentralizarea puterii.
Pe de altă parte, Vlad Filat a vrut să dea asigurări că Guvernul va fi unul care se va ocupa de treburile ţării, fără să poată fi supus la blocaje, cum s-au exprimat temeri în urma înfiinţării acelui prezidiu al alianţei, care trebuie să decidă în unanimitate agenda guvernului.
"Nu voi accepta nici un fel de condiţionalităţi ca prim-ministru şi activitatea executivului. Nu voi accepta transformarea guvernului dintr-o instituţie executivă într-o instituţie onorifică. Voi promova însă dialogul şi voi milita pentru găsirea consensului în activitatea guvernului. Rolul meu la conducerea guvernului nu este acela de a lega prietenii cu cineva, iar prioritatea mea nu este să câştig încrederea vreunui politician. Eu vreau să câştig în primul rând încrederea cetăţenilor Republicii Moldova în instituţia guvernului. Cuvântul de bază care va caracteriza mandatul meu de prim-ministru este responsabilitatea, iar preocuparea principală va fi grija faţă de oameni", a spus Vlad Filat.
În programul de guvernare anunţat vineri, s-a enunţat şi intenţia elaborării şi adoptării unei noi Constituţii a Republicii Moldova, iar acest aspect a fost deja criticat de Partidul Comuniştilor, în cursul dezbaterilor care au loc acum, comuniştii considerând că elaborarea unei noi legi fundamentale ţine de atribuţiile parlamentului.
Pe de altă parte, comuniştii au criticat şi lipsa unor indicatori clari din programul de guvernare, cum ar fi ţinte privind creşterea economică, însă Vlad Filat le-a replicat că este vorba de calitate, nu de cantitate. ealizator: Cât despre componenţa noului executiv, acesta , în linii mari , arată similar cu cel care a fost şi până acum .
Modificările sunt la ministerele care au aparţinut Alianţei Moldova Noastră, celălalt partener al Alianţei pentru Integrare Europeană, care de data aceasta nu a mai reuşit să intre în parlament.
În rest, majoritatea miniştrilor şi-au păstrat funcţiile existente, de exemplu, pe ministrul de externe, Iurie Leancă, ministrul de finanţe, Viaceslav Negruţă, sau ministrul justiţiei, Alexandru Tănase.
Problema majoră a politicii din Republica Moldova rămâne desemnarea preşedintelui.
Alianţa celor trei partide nu are în continuare suficiente voturi pentru a-şi impune candidatul în faţa comuniştilor.Potrivit corespondentului RRA, în primul rând, se va încerca alegerea preşedintelui în parlament, pentru care este nevoie de două voturi, însă probabil între intenţiile alianţei este şi aceea de a schimba modul de alegere a preşedintelui.
Există o propunere venită chiar din partea comuniştilor, care spune că în cazul în care, nu se va reuşi alegerea acestuia cu 61 de voturi într-o primă etapă, să se scadă la 51 de voturi. Probabil de aceea şi este menţionată între priorităţile programului de guvernare, intenţia de modificare a Constituţiei, mai precizează corespondentul RRA.