Republica Moldova, primul loc la mortalitatea provocată de hepatită
Autorităţile de la Chişinău au anunțat lansarea unui program naţional cu tratamente gratuite pentru toţi bolnavii de hepatită, în condițiile în care, anual, aproape 3.000 de persoane îşi pierd viaţa din cauza acestei boli.
Articol de Lina Grâu, 28 Iulie 2011, 20:12
La nivel mondial, Republica Moldova se situează pe primul loc la mortalitatea provocată de complicaţiile hepatitei.
Tratamentul pentru această boală poate ajunge la câteva zeci de mii de euro.
Andrei Ursache: Instituțiile medicale, principala cale de transmitere a hepatitelor
Ministrul moldovean al sanătăţii, Andrei Ursache, a anunţat, joi, că principala cale de transmitere a hepatitelor în Republica Moldova sunt instituţiile medicale.
60 la sută dintre cei bolnavi au contractat maladia în timp ce urmau un tratament la spital sau în urma vizitelor efectuate la centrele medicale.
Potrivit ministrului sănătății, chiar dacă în ultimii ani a redus de peste zece ori mortalitatea prin hepatită, Republica Moldova rămâne ţara cea mai afectată de această boală.
”Republica Moldova se califică zonă cu endemicitate. Rezultatul a două programe naţionale, perioada de timp 1997-2006 şi 2007-2011: morbiditatea prin hepatită virală B acută a scăzut de la 25,4 la 2,66, dar totuşi, nivelul de morbiditate depăşeşte cu mult nivelul din multe ţări din Europa”, a declarat Andrei Ursache.
Aproximativ 3.000 de persoane mor anual în Republica Moldova din cauza complicaţiilor provocate de hepatită.
Numărul total al bolnavilor este de cel puţin 50.000, iar în fiecare an sunt înregistraţi până la 1.700 de noi purtători de hepatită de diverse forme.
Alţi 200 de oameni devin invalizi în fiecare an din cauza complicaţiilor provocate de boală.
Program naţional de combatere a hepatitei
Ziua mondială de combatere a hepatitei a fost marcată, joi, pentru prima dată în Republica Moldova sub genericul "Eu sunt numărul 12?" - o referire la faptul că fiecare a 12-a persoană din lume trăieşte cu hepatita cronică B sau C.
Cu această ocazie, Ministerul Sănătăţii a prezentat un program naţional de combatere a hepatitei pentru următorii ani.
Programul prevede, printre altele, acoperirea de către stat a tuturor cheltuielilor pentru tratarea bolnavilor de hepatită.