Republica Moldova pregăteste legea frontierei de stat
Parlamentul Republicii Moldova dezbate un nou proiect de lege privind regimul frontierei de stat, care schimbă prevederi vechi de 17 ani şi, potrivit autorităţilor de la Chişinău, le apropie de normele Uniunii Europene.
Articol de Alexandru Beleavschi, 25 Iulie 2011, 14:29
Presa din Rusia susţine însă că noua lege introduce restricţii suplimentare, care i-ar viza mai ales pe cetăţenii ruşi şi ucrainieni şi lasă să se înţeleagă că Moscova ar putea lua măsuri similare împotriva moldovenilor care lucrează pe teritoriul rusesc.
Moldova poate deveni în curând pentru Rusia străinătate îndepărată - scrie astăzi "Nezavisimaia Gazeta", comentând proiectul de lege cu privire la frontiera de stat a Republici Moldova, aflată în discuţia Parlamentului de la Chişinău.
Articolul este republicat de altfel pe site-ul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova.
Potrivit proiectului de lege, străinii care vin în Republica Moldova vor trebui să prezinte la graniţă o serie de documente care să justifice scopul vizitei, în funcţie de tipul de călătorii.
Între acestea se numără invitaţia, voucherul turistic, rezervarea la hotel, biletul de întoarcere sau de circuit.
Surse din Parlamentul de la Chişinău au precizat, pentru cotidianul rus, că scopul acestei măsuri este de a pune legislaţia moldovenească în acord cu cea europeană. Fostul preşedinte al parlamentului moldovean, Dumitru Diacov, a menţionat că măsura îi vizează deopotrivă pe europeni şi pe ruşi, subliniind că o serie din prevederile unor articole se cereau relaxate, ceea ce se va discuta la următoarea lectură a legii.
Însă, potrivit "Nezavisimaia Gazeta", este greu de crezut că grănicerii moldoveni vor cere unui cetăţean UE invitaţia unei persoane priviate din Moldova sau rezervarea la un hotel din Chişinău, mai ales că este puţin probabil ca, în afara românilor, alţi europeni să aibă în masă rude în această ţară, care "s-au împotmolit între trecut - Rusia şi viitor - Uniunea Europeană.
În opinia cotidianului, noua lege îi vizează mai mult pe cetăţenii ruşi, care, alături de toţi cetăţenii ruşi, care alături de toţi cetăţenii CSI şi mai nou, ai Uniuniii Europene, nu au nevoie de viză pentru a intra în Republica Moldova.
De asemenea, este posibil ca măsura să-i vizeze pe ucraineni, după ce Kievul a introdus obligativitatea ca cetăţenii moldoveni care intră în Ucraina să aibă la ei 1.200 de dolari pentru a demonstra capacitatea de plată, iar preşedintele interimar Marian Lupu a cerut fară succes omologului său de la Kiev, Viktor Ianukovici, anularea acestei măsuri pe care cotidianul rus o numeşte draconică.
Expertul rus Serghei Jilţov vede în noua lege un substrat politic.
Aceasta i-ar permite Chişinăului, afirmă el, să interzică accesul cetăţenilor ruşi în Republica Moldova, ca un răspuns la un eventual nou embargou introdus de Rusia produselor moldoveneşti sau, de exemplu, în cazul neînţelegerilor între Moscova şi Chişinău în problema reglementării transnistrene.
Republica Moldova se mişcă uşor spre Occident, spre Uniunea Europeană, iar noua lege este menită să restricţioneze deplăsarile cetăţenilor ruşi în acestă regiune - afirmă el.
Potrivit expertului rus, dacă se ţine cont de faptul că la putere în Republica Moldova se află o coaliţie ce urmăreşte "integrarea în Uniunea Europeană şi unirea cu România", devin de înţeles şi paşii întreprinşi de paşii de la Chişinău.
Pe de altă parte însă, "Nezavisimaia Gazeta" reaminteşte că Rusia a extins asupra cetăţenilor moldoveni dreptul de a se afla pe teritoriul Rusiei timp de 90 de zile fără aşa-numita întregistrare.
Această măsură permite să supravieţuiască multor familii din Moldova ai căror membri lucrează în Rusia - subliniază "Nezavisimaia Gazeta". Aici vom menţiona că potrivit diverselor surse, în Rusia lucrează între câteva zeci şi câteva sute de mii de cetăţeni moldoveni, mai ales în construcţii şi comerţ.
Înăsprirea regulilor de intrare în Republica Moldova pentru cetăţenii ruşi ar putea determina Moscova, fie din motive politice, fie în virtutea principiilor reciprocităţii, să anuleze o serie din facilităţile de care beneficiază cetăţenii moldoveni, informează coerspondentul RRA.