Republica Moldova comemorează 19 ani de la conflictul armat de pe Nistru
Republica Moldova şi-a comemorat, miercuri, eroii din conflictul transnistrean, la 19 ani de la izbucnirea confruntărilor cu separatiştii.
Articol de Cătălin Gomboş, 02 Martie 2011, 17:48
În prezent, Transnistria rămâne unul dintre conflictele îngheţate ale Europei, iar autorităţile din regiunea separatistă sunt acuzate frecvent de încălcări ale drepturilor omului, victimele fiind mai ales vorbitorii de limba română din regiune
În faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din capitala Republicii Moldova s-au adunat, miercuri, mai multe sute de combatanţi, ei s-au îndreptat ulterior spre Memorialul "Mamei îndurerate", ridicat în cinstea celor căzuţi în luptele de pe Nistru.
Alături de ei s-a aflat şi premierul Vlad Filat.
Cea mai recentă provocare a autorităţilor separatiste a avut loc, miercuri, 2 martie, când au fost reţinuţi primarul şi cel puţin un consilier local din satul Corjova aflat în stânga Nistrului, însă sub jurisdicţia Chişinăului, asupra căruia, însă, ridică pretenţii autorităţile de la Tiraspol, .
Oficialii participau la o slujbă de comemorare a eroilor căzuţi în conflictul din Transnistria în urmă cu 19 ani.
Incidentele din Corjova, satul de naştere al lui Vladimir Vornin, sunt relativ frecvente, separatiştii bolcând de fiecare dată secţiile de votare atunci când au loc alegeri.
Arestările de miercuri, 2 martie, au loc după ce, în urmă cu câteva săptămâni, jurnalistul Ernest Vărdănean, reţinut anul trecut, a fost condamnat de separatişti la 15 ani de închisoare pentru înaltă trădare.
Provocările separatiştilor au loc în ciuda dezgheţului relativ din ultimul an, când negocierile au fost relansate într-un format informal în cadrul aşa-numitei 'diplomaţii de fotbal' care a constat într-o serie de întâlniri pe care primul-ministru Vlad Filat le-a avut la meciurile echipei Sheriff Tiraspol cu liderul separatist Igor Smirnov.
La 2 martie 1992 a fost declanşat conflictul armat de pe Nistru, între autorităţile constituţionale de la Chişinău şi forţele separatiste de la Tiraspol, ca urmare a autoproclamării independenţei aşa-numitei republici moldoveneşti nistrene.
La 21 iulie 1992 s-a semnat de către Republica Moldova şi Federaţia Rusă, acordul de încetare a focului.
Peste 300 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 3,5 mii au fost mutilate.