Protest la Chişinău pentru introducerea limbii române în Constituţie
În Republica Moldova, câteva sute de persoane, în special tineri, au protestat la Chişinău, faţă de menţinerea de ani de zile a articolului din Constituţia ţării, care spune că limba de stat este limba moldovenească.
Articol de Lina Grâu, 30 August 2011, 17:01
Protestul de marţi a fost organizat în ajunul sărbătorii Ziua Limbii Române, care este marcată în Republica Moldova, în fiecare an, la 31 august.
Iniţiatorii acţiunii, doi tineri care îşi fac studiile la Bucureşti, spun că Articolul 13 din Constituţie este o eroare, deoarece denumirea corectă a limbii vorbite în Republica Moldova este limba română.
"Ştiinţific, corect limba pe care o vorbim este limba română, şi nu limba moldovenească. Limba moldovenească este eroare introdusă special de guvernul agrarian în anii '94, special ca să ne decapiteze ca societate şi să îi marginalizeze pe toţi cei care îşi asumă identitatea românească", a declarat unul dintre organizatori, Dorin Jamba.
În acelaşi timp, participanţii la protest au cerut guvernului, printr-un demers oficial, anularea recentei decizii de excludere a istoriei românilor din şcoli.
După proclamarea independeţei Republicii Moldova, în 1991, româna a fost declarată limbă oficială, alături de alte simboluri oficiale de inspiraţie românească - imnul naţional "Deşteaptă-te, române" şi "Tricolorul" - pentru ca, în 1994, prin Constituţia adoptată de noua majoritate agraeriană nostalgică, revenită în acel an la putere, să se revină la denumirea oficială din perioada sovietică: cea de limbă moldovenească.