Președintele Comisiei Europene salută Guvernul de la Chișinău
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a salutat învestirea noului Guvern din Republica Moldova.
Articol de Lina Grâu, 15 Ianuarie 2011, 10:34
Într-un mesaj adresat primului ministru Vlad Filat, Barroso a menţionat că, în momentul critic pe care îl traversează în prezent Republica Moldova, Guvernul de la Chişinău poate conta pe susţinerea Comisiei Europene în soluţionarea viitoarelor provocări.
Învestirea Guvernului Filat a fost salutată, de asemenea, de preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, şi de comisarul pentru extinderea şi politică de vecinătate, Stepan Füle.
Noul Guvern de la Chişinău a primit, vineri, votul de încredere al Parlamentului.
Programul de guvernare "Integrarea europeană, libertate, democraţie, bunăstare" a fost susţinut de deputaţi din Alianţa pentru Intergrare Europeană, în timp ce opoziţia comunistă a votat împotriva Cabinetului Filat.
Premierul Vlad Filat a şi convocat o primă şedinţă de guvern, pentru a discuta pregătirea vizitei la Chişinău a comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, care, pe 24 ianuarie, va aduce planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize.
"Nu doar vom primi planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize, dar vom discuta în detalii pe domeniul ce ţine de justiţie, ce ţine de afaceri interne. Asta înseamnă o pregătire mai în detaliu, dacă doriţi, şi asta presupune şi responsabilitate", a spus Vlad Filat.
Capitolul de politică externă face din integrarea europeană o prioritate absolută a programului de guvernare. Noul Executiv îşi propune să promoveze o politică externă dinamică şi coerentă şi să construiască parteneriate strategice cu Uniunea Europeană, România, Ucraina, SUA şi Rusia.
L-am întrebat pe ministrul de externe, vicepremierul Iurie Leancă, cât de departe îşi propune să ajungă Chişinăul pe calea integrării europene.
"In următorii patru ani, îmi doresc foarte mult să devenim ţară candidată. În momentul în care vom ajunge acolo, va însemna, în primul rând, că reformele pe plan intern, pe diverse segmente, au avansat şi au avansat într-o manieră constructivă, dinamică şi în conformitate cu standardele europene, rigorile şi valorile europene. Statutul de candidat va însemna că cetăţeanul din Republica Moldova va putea călători, faza respectivă deja, nestingherit în spaţiul european. Statutul de candidat va însemna că procesul de democratizare, procesul de ancorare a Republicii Moldova într-o nouă zonă de stabilitate, prosperitate, cea care se numeşte UE, va fi ireversibil", a menționat minisrtul de externe, vicepremierul Iurie Leancă.