Partidul Comuniştilor, în fruntea preferinţelor electoratului
Toate sondajele de opinie realizate până în prezent plasează Partidul Comuniştilor pe primul loc în preferinţele electoratului moldovean.
Articol de Lina Grâu, 23 Noiembrie 2010, 14:27
În Republica Moldova aproape jumătate din electorat ar vrea ca viitorul executiv să fie format de Partidul Comunist, arată rezultatul unui sondaj de opinie publicat luni.
Cu numai o săptămână înainte de votul în alegerile parlamentare anticipate, analiştii politici se feresc să facă pronosticuri şi previziuni despre cine va conduce guvernul de la Chişinău.
În acest timp, diferite institute de sondare a opiniei publice încearcă să creioneze harta politică a viitorului Parlament.
Pe baza acestor date, analiştii prezintă scenarii despre evoluţia postelectorală a Republicii Moldova.
Toate sondajele de opinie realizate până în prezent plasează Partidul Comuniştilor pe primul loc în preferinţele electoratului moldovean.
Procentele oferite variază între 32 şi 40%. La fel, constant în toate sondajele este şi locul doi pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova al premierului Vlad Filat.
Pe locul trei ar urma să fie plasat Partidul Democrat a lui Marian Lupu, având între 14 şi 18% din voturi, urmat de Partidul Liberal al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, care ar urma să acumuleze între 11 şi 13%.
În timp ce unele sondaje creditează doar aceste patru partide cu şansa de a depăşi pragul electoral de 4%, altele oferă această perspectivă şi Alianţei Moldova Noastră, care face parte din actuala alianţă de guvernare, dar şi Partidului Umanist din Moldova condus de fostul şef al Securităţii Moldovene, Valeriu Pasat, care în această campanie exploatează tematica ortodoxă.
George Popescu de la Centrul pentru Studiere a Opiniei şi Pieţei din România, constată că doar jumătate din respondenţi declară că vor veni la votare, iar campania electorală nu pare să fi produs schimbări importante în opţiunile electoratului.
"Am încercat să măsurăm influenţa campaniei electorale, unde s-a văzut că Partidul Liberal Democrat a câştigat câteva puncte şi este singura mişcare semnificativă. Partidul Comunist a scăzut două puncte, undeva în marja de eroare; e posibil să fie doar unul. Celelalte partide au rămas cam pe aceleaşi locuri", a spus Popescu.
Majoritatea sondajelor indică asupra faptului că după alegerile de la sfârşitul acestei săptămâni, cele patru partide din actuala alianţă de guvernare ar putea constitui o nouă alianţă postelectorală, rămânând la guvernare.
Analistul politic Igor Boţan, nu exclude totuşi posibilitatea ca în urma certurilor din această campanie, unul dintre partidele din alianţă, cel mai probabil Partidul Democrat, să constituie o coaliţie de centru-stânga cu comuniştii.
"Eu cred că şansele sunt 50 la 50, coaliţiile de centru-stânga, centru-dreapta. Ceea ce putem spune cu certitudine în această campanie: noi ne-am convins că în spatele partidelor politice stau grupări economico-financiare foarte puternice. Cum negociază ele, noi nu putem şti", menţionează Igor Boţan.
Într-un comentariu publicat luni, Igor Boţan crede totuşi că actuala alianţa necomunistă va fi reeditată în noul Parlament în vederea aranjării lucrurilor "pe făgaşul schimbării până la capăt"