Ofensivă diplomatică europeană în Republica Moldova
Formaţiunile care vor forma noul guvern contează pentru Uniunea Europeană, care desfăşoară în prezent intense demersuri diplomatice la Chişinău.
Articol de Cătălin Gomboş, 09 Decembrie 2010, 09:19
În Republica Moldova, liderii celor trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană au avut, miercuri, o primă rundă de negocieri după alegerile din 28 noiembrie.
Cine va forma noul guvern contează pentru Uniunea Europeană, care desfăşoară în prezent intense demersuri diplomatice la Chişinău.
Formarea unei noi coaliţii de guvernare la Chişinău este privită cu interes şi în afara ţării.
După ce duminică şeful Administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, a impulsionat dialogul dintre PCRM şi PD, în Republica Moldova are loc acum o adevărată ofensivă diplomatică europeană.
Miniştrii de externe ai Poloniei, Radoslaw Sikorski, şi Suediei, Carl Bildt, au încurajat Moldova miercuri, la Chişinău, să continue reformele şi eforturile de democratizare din ultimul an, fără a se pronunţa însă explicit în favoarea Alianţei pentru integrare Europeană.
În Capitala Republicii Moldova mai sunt aşteptaţi în perioada următoare preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, şi comisarul eurpean pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Füle.
Negocieri privind refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană
În Republica Moldova, liderii celor trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană, liberal-democratul Vlad Filat, democratul Marian Lupu şi liberalul Mihai Ghimpu au avut ieri o primă rundă de negocieri după alegerile din 28 noiembrie.
Interlocutorii par să fi găsit puncte comune în tatonările pentru formarea unei coaliţii de guvernare, dar convorbirile se anunţă de durată, iar democraţii vor discuta şi cu comuniştii.
La sfârşitul întrevederii dintre cei trei, preşedintele interimar Mihai Ghimpu s-a arătat a fi cel mai optimist cu privire la şansele de refacere a Alianţei pentru Integrare Europeană.
"Eu sper că sunt şanse ca Moldova să continue reformele democratice", a spus Ghimpu.
Mai rezervat, Marian Lupu a declarat că dialogul cu PL şi PLDM a arătat că există anumite priorităţi comune, însă aceleaşi priorităţi au fost identificate şi în dialogul cu PCRM, pe care democraţii intenţionează să îl continue.
Întâlnirea cu foştii parteneri din Alianţa pentru Integrarea Europeană poate fi doar un punct de plecare.
"Ar fi un posibil punct de pornire pentru discuţii mai detaliate", a spus Lupu.
Primul ministru Vlad Filat a admis că negocierile nu vor fi uşoare, însă a pledat pentru o nouă alianţă cu liberalii şi democraţii, întrucât doar în acest fel ar fi respectat votul alegătorilor.
"Este un pas important în acest proces de negocieri. Nu va fi uşor, dar necesar", menţionează Vlad Filat.