Marian Lupu pledează pentru investiţii româneşti în Republica Moldova
Republica Moldova doreşte mai multe investiţii româneşti în economia sa , afirmă preşedintele interimar , Marian Lupu, aflat pentru două zile în vizită oficială la Bucureşti.
Articol de Carmen Gavrilă, 29 Aprilie 2011, 11:01
Discuţiile de, joi, cu preşedintele Traian Băsescu şi cu cel al Senatului, Mircea Geoană, au vizat atragerea investiţiilor româneşti în Republica Moldova, dar şi integrarea acestui stat în Uniunea Europeană şi rezolvarea problemei transnistrene.
Dacă până acum doi ani, între Bucureşti şi Chişinău nu lipseau tensiunile, în ultima vreme dialogul a trecut de la unul declarativ la unul practic.
Preşedintele României, Traian Băsescu a spus în discursul său, că între cele două ţări va exista un plan de acţiune.
Şeful statului a mai spus că în relaţia economică dintre cele două ţări prioritară este acum interconectarea reţelelor de energie electrică şi transport de gaze, dar şi utilizarea fondurilor alocate "Parteneriatului Estic".
În plus, România şi Republica Moldova ar putea avea în curând un plan de acţiune pentru aplicarea declaraţiei privind parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, după cum a anunţat şeful statului.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană îndeamnă la mai mult"conţinut"
De altfel, şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a cerut acest lucru ,joi, după întâlnirea cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu.
"Cred că, în acest moment, este nevoie de poate mai puţină retorică şi mult mai mult conţinut: conţinut economic, cultural, de schimburi interumane, strategic, aşa cum este parteneriatul şi planul de acţiune", a spus Geoană.
După ce, recent, la Geneva, au avut loc discuţii de tatonare în formatul de negociere 5+2 pentru soluţionarea conflictului îngheţat din Transnistria, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, adeclarat, joi, la Bucureşti, că în Transnistria nu este un conflict religios ori etnic, ci mai degrabă unul ideologic şi, deci, poate fi rezolvat.
"În luna iunie, este prevăzută următoarea rundă de negocieri în cadrul formatului 5+2 la Moscova. Sperăm că, în cadrul acestei întrevederi, vor putea fi deblocate negocierile oficiale. Există o interrelaţie directă dintre rezolvarea problemei transnistrene, pe de o parte, şi perspectiva de integrare europeană a Republicii Moldova, pe de alta" a spus preşedintele interimar al Republicii Moldova, potrivit redactorului RRA.