Guvernul român dă bani pentru înfiinţarea Radio Chişinău
Societatea Română de Radiodifuziune propune înfiinţarea unui post de radio la Chişinău, pentru care Guvernul va aloca surse financiare.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 Septembrie 2011, 13:27
Premierul Emil Boc a declarat vineri, la deschiderea primei ediţii a Forumului Românilor de Pretutindeni, că Guvernul a aprobat în această săptămână acordarea de sprijin financiar în vederea susţinerii demersului Societăţii Române de Radiodifuziune de a înfiinţa în Republica Moldova postul Radio Chişinău.
Premierul explică faptul că această iniţativă contribuie la conservarea limbii române.
"Pentru a contribui la conservarea limbii române, săptămâna aceasta Guvernul a aprobat acordarea unui sprijin financiar prin care susţinem demersul Societăţii Române de Radiodifuziune din România de înfiinţa în Republica Moldova postul Radio Chişinău", a spus Boc.
Premierul susţine că astfel, va avea loc un schimb de informaţii corecte între România şi Republica Moldova.
"Românii din statul vecin cu care avem o relaţie unică să aibă încă un canal de radio care transmite în limba română şi să beneficieze de informaţie corectă din ţară, dar şi noi să ştim cât mai multe despre fraţii de la est de Prut", a anunţat Emil Boc în discursul ţinut în faţa reprezentaţilor diasporei prezenţi la deschiderea evenimentului.
Primul-ministru a reiterat în context faptul că autorităţile române depun toate eforturile şi susţin perspectiva europeană a Republicii Moldova.
"Pentru a ne reîntâlni ca state membre în interiorul Uniunii Europene, deoarece acesta este şi rămâne obiectivul nostru comun", a punctat Boc.
"Vă asigur că prin intermediul autorităţilor de resort, Ministerul Educaţiei, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român, vom proceda în continuare la asigurarea unui flux constant de sprijin pentru păstrarea şi afirmarea identităţii româneşti în lume", a afirmat Emil Boc.
Şeful Executivului a menţionat, în context, un alt proiect important susţinut de Guvern şi derulat prin Ministerul Educaţiei şi Institutul Limbii Române, şi anume predarea cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru copiii românilor care muncesc în afara graniţelor.
El a menţionat că numărul de burse acordate de statul român a crescut în ultimii doi ani, pentru Republica Moldova ajungând la 10.000, la nivel universitar şi postuniversitar.
Boc a precizat că numai din Republica Moldova, din 1990 până acum, peste 45.000 de tineri şi-au făcut studiile în România şi alte câteva mii din Ucraina, Bulgaria, Albania, Macedonia, Serbia. Totodată, premierul a punctat şi sprijinul acordat dezvoltării bisericilor româneşti din diaspora şi a societăţii civile.
Programele Radio România, preluate în Republica Moldova de Arena FM
În Republica Moldova, s-a lansat oficial, de curând, postul de radio ARENA FM, cu care Societatea Română de Radiodifuziune a încheiat un parteneriat, în august 2010.
ARENA FM este un post de informaţii şi muzică, acoperă o mare parte din teritoriul Republicii Moldova şi include în programul său emisiuni preluate şi retransmise de la Radio România.
Este vorba, în primul rând, de principalele jurnale de ştiri ale zilei, începând cu cel de dimineaţă, urmat de "Radiojurnalul de prânz", cel de seară şi cel de noapte, în total ceva mai mult de jumătate din transmisia Radio România Actualităţi este retransmisă la Chişinău, restul fiind programe realizate de echipa Radio Arena.