FMI apreciază progresele din Republica Moldova
Fondul Monetar Internaţional apreciază că Republica Moldova a depăşit, în mare măsură, efectele crizei economice.
Articol de Lina Grâu, 13 Mai 2011, 13:07
Nikolai Gheorghiev, şeful unei misiuni de evaluare, care s-a aflat la Chişinău timp de două săptămâni, spune, însă, că, pentru ca tendinţele încurajatoare din economie să se menţină, Republica Moldova trebuie mai întâi să îşi rezolve blocajul politic prezidenţial, care riscă să genereze noi alegeri parlamentare anticipate.
Premierul Vlad Filat a declarat, în cadrul conferinţei de presă susţinute împreună cu şeful misiunii FMI, că Republica Moldova şi-a îndeplinit toate obligaţiile cantitative şi structurale de performanţă asumate în cadrul acordului cu Fondul şi a solicitat alocarea următoarei tranşe de credit.
În acelaşi timp, el a îndemnat cetăţenii la răbdare, spunând că efectele benefice ale reformelor cerute în cadrul acordului cu Fondul nu au cum să dea roade într-un singur an.
"Reiterez angajamentul nostru ferm de a continua să implementăm celelalte reforme prevăzute în programul sprijinit de Fondul Monetar Internaţional, pentru că aceste reforme sunt generatoare de beneficii pentru Republica Moldova. Eu înţeleg dorinţa firească a cetăţenilor şi acea marea aşteptare care este în societate de a avea un nivel de trai mai bun, însă nu trebuie să uităm că acum un an şi jumătate a trebuit să pornim de la un nivel mult prea jos pentru ca efectul acţiunilor noastre să se răsfrângă într-o perioadă atât de scurtă asupra nivelului de viaţă", a spus Vlad Filat.
Premierul moldovean s-a angajat să continue reformarea politicii fiscale, pachet de reforme care ar urma să fie adoptat de Parlament, odată cu bugetul pentru anul 2012.
Şeful misiunii FMI, Nikolai Gheorghiev, a anunţat că FMI va aloca următoarea tranşă - de 77 de milioane de dolari - cel mai probabil la sfârşitul lunii iulie.
"Economia Republicii Moldova continuă procesul viguros de relansare, iar indicatorii cheie ai activităţii economice reflectă rezultate foarte bune. Pentru acest an, dar şi pentru anul viitor anticipăm o creştere economică robustă de 5% şi o rată a inflaţiei de 8% în acest an şi de 5,75% pentru anul viitor.
În acest moment, Republica Moldova a depăşit, în mare măsură, criza economică", a apreciat Nikolai Gheorghiev.
Până în 2009, când la guvernare, în Republica Moldova, a fost Partidul Comuniştilor, relaţiile Chişinăului cu Fondul Monetar Internaţional au fost întrerupte.
Autorităţile democrate, venite la putere acum un an şi jumătate, au semnat cu Fondul un program care prevede acordarea unui credit de peste 574 de milioane de dolari, bani care urmează să fie acordaţi în tranşe, până în 2013,