Eșec, la Chișinău, în încercarea de a alege preşedintele țării
UPDATE Parlamentul Republicii Moldova a eșuat, vineri, din nou, în alegerea preşedintelui statului.
Articol de Cătălin Gomboş, 16 Decembrie 2011, 10:18
La procedura de votare au participat 62 de deputaţi, dar trei dintre aceştia, care au părăsit recent Partidul Comuniştilor, au demonstrat public că au votat împotriva lui Marian Lupu, singurul candidat.
În total, au votat 62 de deputaţi, însă Marian Lupu a primit doar 58 de voturi.
Pentru a deveni preşedinte, el avea nevoie de 61 de voturi.
Un nou vot pentru desemnarea şefului statului este programat în termen de 30 de zile.
Dacă nici atunci nu va fi ales preşedintele, Parlamentul va fi dizolvat şi vor fi convocate alegeri legislative anticipate.
Scrutinul a avut loc loc la mai bine de un an de la parlamentare şi la aproape o lună după încercarea de a alege un şef al statului, ce a fost anulată, fiindcă nu s-a prezentat niciun candidat
Singurul candidat înscris în cursă a fost Marian Lupu, lider al Partidului Democrat şi preşedinte interimar al Republicii Moldova.
Teoretic, Marian Lupu ar fi trebuit să beneficieze de sprijinul necondiţionat al tururor partidelor care compun Alianţa pentru Integrare Europeană, însă Partidul Liberal Democrat a cerut garanţii suplimentare că odată ales, Marian Lupu nu va face o alianţă cu Partidul Comuniştilor.
Un document în acest sens ar fi trebuit semnat, vineri, de către cele trei partide care formează coaliţia de guvernare.
Pe de altă parte, nici democraţii lui Marian Lupu nu par să aibă încredere în partenerii de guvernare, preşedintele interimar cercând recent ca deputaţii să-şi prezinte buletinele de vot la ieşirea de la urne.
Indiferent cum vor vota deputatii Alianţei pentru Integrare Europeană, alegerea şefului statului depinde de voturile comuniştilor sau ale grupului Dodon, care a părăsit recent PCRM.
Atât unii, cât şi alţii au afirmat însă că nu îl vor vota pe Marian Lupu.
Un eşec al votului din Parlamentul Republici Moldova ar reprezenta un pas important către noi alegeri anticipate şi prelungirea crizei politice de la Chişinău, care durează deja de doi ani şi jumătate, potrivit corespondentului Radio Chişinău.