Dirk Schubel:Uniunea Europeană sprijină reformele din Republica Moldova
Şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Dirk Schubel, a anunţat, luni, la Chişinău, că dacă va fi menţinut ritmul reformelor, Comisia Europeană va suplimenta bugetul pentru vecinătatea europeană.
Articol de Simona Mihăescu, 26 Iulie 2011, 10:07
Comisia Europeană va acorda Republicii Moldova fonduri suplimentare, prin bugetul pentru vecinătatea europeană, elaborat recent şi care, în cazul în care va fi aprobat în formula propusă, va spori fondurile cu 40 la sută în anii 2015-2020.
Şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Dirk Schubel, a anunţat, în cadrul unei întâlniri cu presa, că bugetul, în valoare de 16,1 miliarde euro, va fi distribuit vecinilor UE reieşind din principiul "mai mult pentru mai mult".
Dacă va menţine ritmul reformelor, Republica Moldova are şanse foarte bune de a accesa fonduri suplimentare pentru reformarea justiţiei, sprijinirea standardelor şi politicilor de apropiere faţă de UE, pentru dezvoltarea sectorului energetic, consolidarea capacităţilor instituţionale şi contactele interumane.
Şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Dirk Schubel, a mai spus că UE sprijină reformele, care au avut un parcurs ascendent în ultimii doi ani în Republica Moldova, motiv pentru care asistenţa oferită în 2011 s-ar putea ridica la 100 milioane euro.
Potrivit oficialului, săptămâna trecută la Bruxelles a fost aprobat şi programul anual pentru Republica Moldova pentru anul viitor, care prevede o asistenţă de 78,6 milioane euro, fonduri care ar putea fi suplimentare cu încă 94 milioane euro oferite pe bilaterală.
Fondurile vor avea ca destinaţie reformarea justiţiei şi consolidarea capacităţilor instituţionale, dar şi consolidarea măsurilor de încredere cu Transnistria.
Şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a mai subliniat că progresul în negocierea Acordului de asociere, a Acordului de liber schimb şi în liberalizarea regimului de vize cu UE, depinde acum doar de cât de serioase vor fi autorităţile Republicii Moldova în realizarea reformelor în care s-au angajat.
" Vrem să vedem progrese în realizarea reformelor lansate acum doi ani. Iată de ce, fără a interveni în afacerile interne ale ţării, am dori să vedem aceste reforme continuând. Acest lucru este în strânsă legătură cu faptul că dorim să vedem stabilitate politică şi economică la frontierele noastre, iar Republica Moldova este un vecin
direct al UE. Şi sperăm că evoluţiile politice interne nu vor împiedica procesul de apropiere a Republicii Moldova de standardele UE", a spus acesta.
În ceea ce priveşte Acordul de asociere cu UE, Dirk Schubel a anunţat că până în prezent au fost închise 21 din cele 24 de capitole, rămânând deschise doar capitolele legate de transport, mediu şi sistemul de taxare, informează corespondentul RRA.