Desemnarea preşedintelui Republicii Moldova, în impas
La Chişinău, criza politică generată de imposibilitatea găsirii unei soluţii pentru desemnarea preşedintelui capătă noi dimensiuni, după ce comuniştii au ameninţat cu proteste.
Articol de Lina Grâu, 19 Februarie 2011, 10:29
Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, susţine, însă, că vor putea fi găsite soluţii pentru depăşirea actualei crize. Mai mult, subliniază că nu există prevederi constituţionale care să impună o dată limită.
Problema constă, de fapt, în interpretarea difertă a unei prevederi din Constituţie, care stabileşte că, în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de preşedinte al republicii, se vor organiza, în conformitate cu legea, alegeri pentru un nou preşedinte.
Comuniştii susţin că vacanţa funcţiei a intervenit la 28 decembrie 2010, atunci când fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu a pierdut această funcţie, în timp ce reprezentanţii Alianţei pentru Integrare Europeană susţin că vacanţa funcţiei a intervenit în septembrie 2009, atunci când a demisionat fostul preşedinte Vladimir Voronin.
După aceasta, Parlamentul a încercat alegerea unui nou preşedinte, dar nu s-a reuşit, iar acum nu mai există un termen-limită pentru organizarea de noi alegeri pentru funcţia de preşedinte.
Această problemă a ajuns şi la Curtea Constituţională care, săptămâna trecută, a lăsat la latitudinea Parlamentului să decidă asupra alegerii preşedintelui şi să completeze cadrul legal.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, spune că Partidul Comuniştilor, care se opune alegerii preşedintelui, doreşte revenirea la putere cu orice preţ şi încearcă să dezbine partidele constituante ale Alianţei pentru Integrarea Europeană.
"Cert este faptul că Partidul Comuniştilor încearcă să-i convingă pe liberal-democraţi, sunt mai mult ca sigur, să reformateze alianţa de guvernare. Şi, de fapt, este singurul potenţial partener de discuţie în acest sens, deoarece, doar cu liberal-democraţii, comuniştii ar putea să dispună de o majoritate, şi nu doar de o majoritate suficientă, pentru alegerea şeful statului, dar inclusiv şi de o majoritate constituţională. Tot ce face astăzi opoziţia are un singur scop: revenirea Partidului comuniştilor la putere," a declarat Marian Lupu.
În cadrul unui interviu, în exclusivitate, pentru RRA, Marian Lupu a chemat la unitate în sânul Alianţei şi a cerut partenerilor din coaliţie să renunţe la ceea ce a numit negocieri netransparente cu PCRM.
Declaraţia vine pe fundalul unor informaţii apărute în presă, privind câteva runde de întâlniri private pe care premierul Filat, preşedinte al Partidului al Partidului Liberal-Democrat, le-a avut, recent, cu liderul comunist Vladimir Voronin
.
Reformatarea coaliţiei de guvernare ar anula progresul realizat de Republica Moldova în ultimii doi ani, inclusiv pe direcţia integrării europene, avertizează Marian Lupu.
Preşedintele Partidului Democrat s-a arătat convins de faptul că, în condiţiile menţinerii unităţii alianţei de guvernare, vor putea fi găsite soluţii pentru depăşirea actualei crize legate de imposibilitatea de a alege şeful statului, evitând astfel noi alegeri parlamentare anticipate.
Şi preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, este convins că şeful statului poate fi ales, ocolind votul comuniştilor. Există trei soluţii pentru a depăşi criza, spune Mihai Ghimpu.
Se doreşte adoptarea unei noi Constituţii
Una dintre ele este adoptarea unei legi privind modalitatea de adoptare a unei noi Constituţii.
"Să adopte o lege cu privire la adoptarea Constituţiei, aşa cum a fost în '94. A fost legea, şi apoi Constituţia. Şi scrie pe articole: cu "50+1" în întregime, cu votul a două treimi din deputaţi, sau prin referendum", spune Ghimpu.
Mihai Ghimpu a mai declarat că varianta a fost agreată de judecătorii Curţii Constituţionale şi de experţii în drept din Germania, pe care i-a consultat în cadrul unei vizite efectuate la Berlin, săptămâna aceasta.