Alianţa pentru Integrare Europeană are soluţii pentru alegerea şefului statului
Liderii celor trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană, coaliţia majoritară din Parlamentul de la Chişinău, au discutat, joi, într-o şedinţă cu uşile închise, paşii necesari în vederea alegerii preşedintelui Republicii Moldova.
Articol de Petruţa Obrejan, 17 Februarie 2011, 17:29
Liderii celor trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au fost evazivi în declaraţii şi s-au limitat să spună doar că au soluţii pentru a alege şeful statului fără a negocia cu comuniştii.
Ei au subliniat că soluţiile pe care le vor identifica vor fi perfect legale.
Totodată, liderii partidelor din coaliţia majoritară au acuzat comuniştii că refuză dialogul şi că au respins, până acum, toate ofertele de a negocia pe marginea alegerii şefului statului.
Dar ce soluţii ar putea găsi Alianţa, pentru a alege preşedintele, fără cele două voturi lipsă, pe care doar Opoziţia comunistă ar putea să i le ofere?
Analistul politic Igor Boţan spune că soluţia care pare a fi cea mai probabilă este organizarea, concomitent cu alegerile locale din vară, a unui nou referendum de modificare a Constituţiei, încât preşedintele să fie ales ori cu votul a 51 de deputaţi, din 101, şi nu de către 61, cum e în prezent; ori, direct de către cetăţeni.
"Una este recurgerea la referendum, altele sunt... se încearcă să-i convingă, totuşi. Fără ei, doar prin referendum; fără participarea lor. Da, altă soluţie este să le arate că alegerile anticipate sunt şi mai periculoase pentru comunişti, pentru că vor pierde şi mai mult", a explicat Igor Boţan.
Alianţa pentru Integrare Europeană încercase şi în septembrie 2010 să modifice Constituţia prin referendum, tentativă eşuată, însă, din cauza prezenţei la urne, sub minimul necesar pentru validare.
Alianţa deţine 59 de locuri în legislativ, din totalul de 101, şi mai are nevoie de două voturi, pentru a alege preşedintele, voturi pe care comuniştii refuză să i le ofere.
Comuniştii declară, la rândul lor, că ştiu care ar fi soluţiile despre care au vorbit liderii AIE, dar în opinia lor acestea ar fi ilegale.
Una dintre căi, ar viza modificarea Legii organice cu privire la alegerea preşedintelui, în care să se stabilească faptul că acesta poate fi votat de majoritatea simplă a deputaţilor, iar altă cale ar fi organizarea unui referendum republican de modificare a Constituţiei.
Comuniştii consideră că ambele căi sunt ilegale şi anticonstituţionale.