Algerile anticipate nu ar rezolva blocajul politic din Republica Moldova
Configuraţia politică din Republica Moldova nu se va schimba semnificativ în cazul unor alegeri anticipate, arată rezultatele sondajului "Uniunea Europeană - marea provocare a Republicii Moldova", publicate marţi.
Articol de Cătălin Gomboş, 27 Septembrie 2011, 17:58
Studiul privind schimbările care ar putea apărea în cazul unor alegeri anticipate denotă o scădere a numărului celor care doresc aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor ar obţine aproximativ 39% din voturi, un scor aproape identic cu cel de la alegerile din noiembrie anul trecut şi cu 4% mai mult decât în urmă cu şase luni.
Comuniştii ar fi urmaţi de Partidul Liberal Democrat cu 31,6% din voturi, Partidul Democrat 14% şi Partidul Liberal cu 13%.
Rezultatele sondajului arată că raportul de forţe nu s-ar schimba semnificativ în urma unor eventuale alegeri anticipate, ceea ce înseamnă că acestea nu ar rezolva blocajul politic care durează deja de aproape doi ani şi jumătate şi este generat de incapacitatea parlamentului de a alege un preşedinte.
Sondajul indică şi o creştere a numărului de eurosceptici din Republica Moldova.
Astfel, dacă ar avea loc un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, 59% din populaţie ar vota pentru, faţă de 62% în urmă cu jumătate de an.
În schimb, a crescut numărul celor care ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la NATO şi implicit renunţarea la actualul statut de neutralitate, 22% în comparaţie cu 18% în martie.
Sondajul a fost realizat în perioada 3-18 septembrie pe un eşantion de 1.103 persoane din 83 de localităţi de Compania Imas Marketing şi Sondaje.