Alegerile prezidenţiale, invalidate
Curtea Constituţională a invalidat primul tur al alegerilor perezidenţiale, iar Parlamentul va începe de la zero procedura de alegere a şefului statului.
Articol de Lina Grâu, 13 Ianuarie 2012, 11:38
Curtea Constituţională de la Chişinău a invalidat, joi, rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale care au avut loc la 16 decembrie, pe motivul neasigurării secretului votului.
Deputatul neafiliat Mihai Godea a contestat la Curtea Constituţională procedura de votare în primul tur al alegerilor prezidenţiale care a avut loc la 16 decembrie, în special pentru faptul că pentru a-şi face cunoscută opţiunea, deputaţii au arătat presei buletinele de votare înainte de le pune în urnă.
Astfel, spune Mihai Godea, a fost încălcat secretul votului.
"Încălcarea principiului votului secret constituie o viciere de fond a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Aceste încălcări au limitat libertatea exprimării opiniei de către deputaţi în parlament şi au afectat caracterul reprezentativ al mandatului acestora, motive care trebuiau să atragă nulitatea alegerilor desfăşurate în acest mod", a spus Godea.
Curtea Constituţională a fost de acord cu acest argument şi a invalidat inclusiv decizia Parlamentului prin care turul doi al scrutinului prezidenţial a fost fixat pentru această duminică.
Procedura de alegere a preşedintelui se reia
În această situaţie, Parlamentul, la revenirea din vacanţă, va fixa o nouă dată pentru primul tur, adică va începe de la zero procedura de alegere a şefului statului.
Partidele din Alianţa pentru Integrarea Europeană de guvernare s-au întrunit iniţial pentru a decide asupra candidaturii pe care o vor susţine la scrutinul de duminică.
Însă după anunţul făcut de Curtea Constituţională se pare că au discutat despre felul în care să gestioneze situaţia nou creată.
Se caută o nouă formulă
Premierul Vlad Filat a declarat că cel târziu până pe data de 15 ianuarie Alianţa va veni cu o formulă care să asigure alegerea unui şef de stat.
"În situaţia nouă care a venit în urma deciziei Curţii Constituţionale, vreau să ne concentrăm la administrarea procesului de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, pe care trebuie să-l începem de la zero. Către data de 15 noi vom veni propunând o agendă politică vizând şi acest proces care în rezultat să ofere formula de alegere a preşedintelui Republicii Moldova", a spus Filat.
Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a spus că data noilor alegeri nu va fi fixată imediat.
Acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de februarie când, conform legislaţiei, se încheie vacanţa parlamentară.
În Republica Moldova şeful statului este ales în Parlament, iar discuţiile în jurul acestui subiect sunt foarte vii, având în vedere că de mai bine de doi ani şi jumătate deputaţii nu pot alege un şef de stat, provocând astfel două scrutine parlamentare anticipate în această perioadă iar situaţia riscă să se repete din nou dacă preşedintele nu va fi ales.