Alegeri prezidenţiale în regiunea separatistă Transnistria
În regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova au loc, duminică, alegeri prezidenţiale nerecunoscute pe plan internaţional.
Articol de Lina Grâu, 11 Decembrie 2011, 09:44
Liderul regiunii separatiste, Igor Smirnov, în vârstă de 70 de ani, candidează pentru un an cincilea mandat.
Deşi în cursa electorală s-au înscris şase candidaţi, cele mai mari şanse de câştig le are Igor Smirnov, care se află în fruntea republicii nerecunoscută de mai bine de 20 de ani.
La alegerile de acum cinci ani, Smirnov a luat peste 95% din sufragii, scor care ar putea fi repetat şi acum, în condiţiile unui control autoritar asupra oponenţilor politici şi a presei din regiune.
Moscova nu-l susţine pe Smirnov
Ineditul acestei campanii electorale a fost poziţia fermă şi tranşantă a Moscovei de a nu susţine pe Igor Smirov.
Kremlinul a declarat dechis că nu-l mai doreşte pe actualul lider la Tiraspol în fruntea regiunii şi chiar a exercitat presiuni dure, deschizând dosare penale pe numele fiului şi a norei lui Igor Smirnov, acuzaţi de delapidare a fondurilor alocate de Rusia pentru suplimentarea pensiilor în Transnistria.
Favoritul Moscovei, de această dată, a fost preşedintele legislativului local, Anatoly Kaminsky.
Regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi-a proclamat secesiunea în 1990, cu sprijinul direct al Armatei ruse a 14-a, staţionată la Tiraspol.
În Transnistria locuiesc peste 400.000 de persoane cu drept de vot.
Autorităţile de la Chişinău nu recunosc aşa-numitul scrutin organizat de Tiraspol, dar urmăresc cu atenţie încălcările care au loc în regiune.
Exit-poll-urile interzise
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Transnistria, Petr Denisenko, a anunţat că în ziua alegerilor prezidenţiale, care se desfăşoară duminică, realizarea exit-poll-urilor este interzisă.
"Nu am autorizat realizarea exit-poll-urilor" - a subliniat Denisenko.
Potrivit portalului de ştiri Podrobnosti, secretarul Comisiei Electorale Centrale din Transnistria, Maria Melnik, a remarcat faptul că instituţia pe care o reprezintă a primit deja două cereri de acordare a dreptului de a realiza exit-poll-uri la ieşirea de la urne.
Cu toate acestea, preşedintele Comisiei, Petr Denisenko, a precizat că "dacă există cineva care face sondaje, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei Electorale Centrale, va ordona întreruperea oricăror astfel de activităţi".