Aderarea Republicii Moldova la UE, discutată la Bucureşti
La Bucureşti a avut loc vineri conferinţa ''Republica Moldova în contextul integrării europene''.
Articol de Carmen Gavrilă, 16 Noiembrie 2010, 15:23
Conferinţa ''Republica Moldova în contextul integrării europene'' a fost organizată de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români şi a reunit la Bucureşti, oficiali cu putere de decizie de la Chişinău şi din România, printre care ministrul român de externe, Teodor Baconschi, şi Dorin Chirtoacă, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal din Republica Moldova.
În timpul conferinţei a fost analizată în detaliu perspectiva integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Singura soluţie pentru ca Republica Moldova să meargă mai departe spre Europa este ca după alegeri să fie păstrată formula Alianţei pentru Integrare Europeană, ca să formeze majoritatea în parlament.
Este concluzia la care au ajuns participanţii la dezbaterea de vineri, asta dacă nu apare vreo trădare - după cum a atras atenţia Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului şi vicepreşedinte al Partidului Liberal, de unde şi un nou îndemn la unitate între partidele moldovene pro-europene din partea ministrului român de externe, Teodor Baconschi.
El a spus că la alegeri moldovenii trebuie să aleagă, de fapt, ce fel de viitor vor.
Sondaj despre apropierea de UE, motiv de dispută între oficialii moldoveni
Reprezentanţii partidelor proeuropene moldovene au contestat rezultatele unui sondaj care arată că aproape jumătate din populaţia Republicii Moldova doreşte o apropiere de Rusia, iar cealaltă jumătate, de Uniunea Europeană.
Ei au acuzat că în spatele acestui sondaj stau comuniştii moldoveni, care ar vrea să manipulze opinia publică.
Alexandru Tănase, ministru al justiţiei şi prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a spus că sondajul a cuprins o întrebare referitoare la CSI, un instrument care, de fapt, nu mai există.
Victor Osipov, viceprim-ministru şi prim-vicepreşedinte al Alianţei Moldvoa Noastră, a afirmat că în cursa electorală sunt înscrise diverse formaţiuni care fac jocul unor actori din afara Republicii Moldova, atât comunişti, cât şi unionişti.
Dorin Chirtoacă, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, a spus că deşi sondajul nu este corect, iar în realitate sunt mai mulţi moldoveni care susţin apropierea de Uniunea Europeană decât cei care susţin apropierea de Rusia, nu poate fi negată o doză de duplicitate atât a unor politicieni, cât şi a societăţii în general.
În ceea ce priveşte graniţa cu România, ministrul moldovean al justiţiei, Alexandru Tănase, a dat asigurări că frontiera este foarte bine controlată, aşa că nu este pusă în pericol aderarea României la Spaţiul Schengen.
El a contrazis astfel acuzaţiile secretarului francez de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, care a declarat recent că graniţa României cu Republica Moldova nu ar fi sigură.
Şi ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a spus că domnul Lellouche nu este singura voce a Franţei şi că tot ce are România de făcut este să convingă că reformele începute în justiţie vor fi consolidate