Alegeri prezidentiale 2025. Agenda electorală
Competitorii electorali continuă să prezinte alegătorilor obiectivele și temele de campanie.

Articol de Petruţa Dinu, 18 Aprilie 2025, 17:33
Candidatul Alianței România Înainte, Crin Antonescu, a prezentat presei declarația pe care a dat-o Securității în anul 1988 referitoare la prietenul său plecat în străinătate.
El a menționat că documentul l-a obținut în urma unei solicitări adresate Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, imediat după ce a aflat de existența sa, iar instituția i-a răspuns "cu maximă promptitudine".
Crin Antonescu: Este, deci, o chestiune, din punctul meu de vedere, cât se poate de clară. Nu există nicio altă formă, o mai spun încă o dată, o spun și documentele CNSAS, o spun toate arhivele posibile și imposibile, nicio altă formă de colaborare, de contact măcar între mine și Securitate. Înțeleg că nu am avut, din ceea ce am văzut, un dosar de urmărit eu. Nu am, deci, ce alte elemente să aștept, pentru că alte elemente nu există și, din punctul meu de vedere, tot ceea ce era de spus am spus.
Curtea de Apel București a respins contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să desfășoare campanie în favoarea lui Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale.
Motivul invocat de instanță este lipsa calității de reprezentant, deoarece cererea a fost depusă de secretarul general al partidului și nu de președintele formațiunii, respectiv, Elena Lasconi.
Într-o postare pe pagina sa de socializare, Elena Lasconi precizează că, în calitate de președinte USR, este unicul reprezentant legal în relația cu instituțiile publice și reafirmă angajamentul său de a merge înainte în campania pentru alegerile prezidențiale din 4 mai.
Candidatul independent Nicușor Dan a anunțat la o conferință de presă că paginile sale de pe platformele de social media sunt supuse unui atac, fiind invadată în ultima perioadă de numeroase conturi false și de comentarii forțate.
El a solicitat autorităților să verifice o posibilă acțiune automatizată coordonată îndreptată împotriva conturilor sale.
Nicușor Dan: Nu pot să mai îmi folosesc conturile pe social media, pentru că ele sunt invadate de sute de mii de conturi false. Care e consecința? Suntem sub un risc maxim ca aceste platforme să observe o activitate neobișnuită, falsă și să ne închidă aceste conturi. Am vrea ca o instituție a statului să ne spună cine a plătit boții ăștia, de unde vin, cine-i compania, eventual cine a plătit acea companie, ca să avem o siguranță.
Candidatul AUR, George Simion, le transmite un mesaj emoționant românilor din diaspora care nu vor ajunge anul acesta de Sărbătorile pascale acasă.
El îi îndeamnă să își sune mamele și le promite că România se poate repara, se poate reconstrui, se poate întoarce către oameni. Iar săptămâna trecută, la un eveniment electoral organizat la Viena, George Simion a vorbit despre nevoia de respect pentru românii aflați la muncă în străinătate.
George Simion: Sunt tineri care vin aici să facă un ban. Sunt doamne, sunt mame, sunt tați, sunt români care nu beneficiază de respect în țara lor, care nu au șansa unui loc de muncă. Vrem respect, vrem șanse egale într-un spațiu european care ne aparține și nouă. Noi suntem europeni, atât ca istorie, cât și ca geografie.
Victor Ponta promite că drepturile cetățenilor vor fi respectate oriunde s-ar afla, dacă va deveni președinte. Fostul premier candidează la alegerile din 4 mai ca independent.
Victor Ponta: Trebuie un nou început, trebuie redată puterea românilor, cei care muncesc din greu în România și în afara țării, cei care plătesc taxe și impozite, cei care au un drept suveran la sănătate, la educație, la pensie, la respect. Și vreau să facem din nou din România acasă, acasă pentru toți cei care sunt aici, pentru cei care sunt în cele patru colțuri ale lumii, pentru toți cei care când spun România spun acasă.
Lavinia Șantru candidează din partea Partidului Umanist Social Liberal la alegerile prezidențiale. Într-o postare pe Facebook, ea propune scăderea vârstei de vot în România de la 18 ani la 16 ani.
Lavinia Șandru: Propun și susțin acordarea dreptului de vot de la 16 ani. Acest drept îl au deja tineri de 16 ani din Europa. Nu trebuie să fim ultimii și la acest capitol. Hai să fim printre primii. Tinerii români de 16 ani sunt mai informați decât ne imaginăm. Sunt conectați la lume, vorbesc cu prietenii de peste tot, știu ce se întâmplă în jurul lor, e normal să și voteze. Tinerii sunt motorul schimbării.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (18 aprilie, ora 11:00)