Reguli mai stricte în campania electorală pentru alegerile prezidențiale
Guvernul a aprobat , joi, regulile de desfăşurare a procesului electoral, printr-o ordonanţă de urgenţă care aduce o serie de noutăţi.
Articol de Andrei Şerban, 17 Ianuarie 2025, 07:00
Data de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale a fost stabilită oficial: 4 mai, iar două săptămâni mai târziu, pe 18 mai, va avea loc turul doi, dacă niciun competitor nu va obţine jumătate plus unu din voturi.
Guvernul a aprobat , joi, şi regulile de desfăşurare a procesului electoral, printr-o ordonanţă de urgenţă care aduce o serie de noutăţi.
Votul în străinătate va avea loc tot timp de 3 zile, dar se modifică intervalul orar de desfăşurare: dacă vineri şi sâmbătă acesta rămâne între orele locale 7:00 şi 21:00, duminică, în statele situate la vest de ţara noastră, votarea se va încheia mai devreme, la ora 21:00 a României, pentru ca votul să nu mai fie influenţat de primele sondaje sau rezultate publicate după închiderea urnelor în ţară.
Autorităţile impun şi reguli mai stricte pentru campania electorală, mai ales în mediul online.
Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prevede şi amendarea de la un procent la cinci din cifra de afaceri a administratorilor de reţele sociale care vor promova mesaje electorale care nu respectă legea.
Purtătorul de cuvânt Mihai Constantin a explicat că, pe plan extern, Comisia Europeană va face legătura dintre autorităţile române şi marile reţele sociale de pe internet, care nu au sediile în ţara noastră şi a subliniat că cetăţenii trebuie să sesizeze Biroul Electoral Central în legătură cu orice nereguli electorale pe care le vor vedea pe internet.
"Comisia Europeană este în dialog cu aceste mari reţele sociale şi este principalul partener şi aliat al României, pentru că, în mod firesc, Comisia împărtăşeşte îngrijorările noastre de a vedea dacă nu cumva procesul electoral, fundamentul democraţiei, este sau poate fi influenţat de asemenea manipulări prin marile reţele de socializare. Dar ca să revin la cetăţeni, cetăţenii trebuie să sesizeze Biroul Electoral Central", a spus Mihai Constantin.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 ianuarie)