Proiectele candidaților la alegerile prezidențiale
Buletin de știri, difuzat de Radio România Actualități, despre campania pentru primul tur al alegerilor prezidențiale.
Articol de Politica Romaneasca, 19 Noiembrie 2024, 16:28
Premierul Marcel Ciolacu, liderul și candidatul PSD la alegerile prezidențiale, s-a întâlnit cu noul secretar general al NATO, Mark Ruutte, la sediul Alianței de la Bruxelles.
El a solicitat întărirea prezenței aliate în România.
Marcel Ciolacu: Suntem aici, în sediu NATO, pentru a da un mesaj puternic că românii sunt în siguranță și stabilitate. România face parte din NATO, Alianța are o prezență consistentă în România, iar aceasta este garanția că fiecare centimetru al teritoriului nostru este apărat pe deplin. Avem o prezență militară aliată consistentă în România. I-am solicitat domnului secretar general să sprijine suplimentarea și întărirea acestei prezențe, dar și consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic, la Marea Neagră.
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul şi candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, a fost primit la Viena de cancelarul austriac, Karl Nehammer.
Subiectul discuției a fost aderarea țării noastre și cu frontierele terestre în spațiul european de liberă circulație.
Nicolae Ciucă: Am convenit cu cancelarul austriac să se stabilească în continuare care sunt măsurile ce vor fi implementate și urmărite în viitor. Acest lucru se va întâmpla pe data de 22, la Budapesta, când va avea loc o întâlnire a miniștrilor de interne și, desigur, comisarul pentru afaceri interne al Comisiei Europene. Este un pas important și lucrul acesta ne dă speranță că vom avea o decizie finală.
Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că un preşedinte ar trebui să asigure prezența României la discuțiile care au loc pe marginea evoluției războaielor din Ucraina și din Orientul Mijlociu.
Declarația a fost făcută la o dezbatere organizată ieri la RRA.
Kelemen Hunor: Au fost discuții la Varşovia, au fost discuții la Qatar și România, care are cea mai lungă graniţă terestră cu Ucraina și are și această responsabilitate în zona Mării Negre, nu a fost prezentă nicăieri, ceea ce nu este permis.
Și reprezentantul USR, Cristian Ghinea, consideră necesară o mai bună reprezentare a României la nivel diplomatic în privința războiului de la graniță.
El a fost prezent la aceeași dezbatere de la Radio România Actualități, în calitate de susținător al candidatei USR la alegerile prezidențiale.
Cristian Ghinea: Elena Lasconi și USR sunt forțele liberale cel mai clar poziționate în această chestiune. Trebuie să susținem Ucraina fără rest, pentru că altfel o pățim. Ucraina este cel mai mare vecin al nostru și trebuie să avem un rol în reconstrucția Ucrainei. Trebuie să creștem nivelul diplomatic de prezență a României ca țară.
Alianța pentru Unirea Românilor a prezentat și la Oradea planul Simion pentru România.
Prezent la eveniment, candidatul AUR, George Simion, a transmis un mesaj de mobilizare către membrii și simpatizanții formațiunii.
George Simion: Vă rog să luați cu toții exemplare din programul nostru de guvernare, din ziarele în care explicăm oamenilor ce vrem să facem și explicați-le că le cerem mai mult de un vot, le cerem curaj, curajul de a se ridica și de a spune: "Gata! Vrem o Românie condusă de oameni care iubesc această țară!"
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Mircea Geoană este în favoarea pregătirii populației pentru situații deosebite.
El nu crede că trebuie reintrodus stagiul militar obligatoriu, dar susține că este nevoie de un mecanism pe bază de voluntariat.
Mircea Geoană: Sunt în favoarea introducerii unei forme de pregătire a populației noastre pentru situații deosebite. Nu doar războiul este un risc, sunt calamități naturale, sunt situații - Doamne ferește - grave care pot fi survenite și populația noastră este nepregătită pentru a putea să facă fața unei situații excepționale. Nu cred că trebuie să reintroducem serviciul militar obligatoriu, dar avem nevoie de un mecanism pe bază de voluntariat, un volutariat atractiv, bine plătit, motivant, cum se întâmplă, de exemplu, în Finlanda și în alte ţări.
Declarația a fost făcută la Slatina, la o întâlnire cu susținătorii, notează corespondenta Radio România Actualităţi, Laura Stoican.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI "Alegeri 2024. Agenda electorală" (19 noiembrie, ora 11:00). Realizator: Petruţa Dinu