Alegeri 2024. Agenda electorală
Buletin de știri despre activitățile de campanie electorală ale candidaților la alegerile prezidențiale.
Articol de Politica Romaneasca, 05 Noiembrie 2024, 09:05
Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, crede că bugetul de anul viitor trebuie să fie aprobat de actualul parlament.
Marcel Ciolacu: Cred că până în data de 21, când viitorul parlament și viitorul președinte vor depune jurământul, România trebuie să aibă buget aprobat în maximum două zile, fiindcă avem acest buffer între 8 și 21, 23, dacă își doresc în Ajun de Crăciun, nu am nicio problemă, trebuie votat viitorul guvern în Parlament și, după cum bine știm, până pe 7 ianuarie nu muncește nimeni în România. După 7 ianuarie, ne apucăm de treabă.
*
"Viitorul președinte al României trebuie să dea o nouă dimensiune rolului țării noastre în plan extern", consideră candidatul PNL, Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă: Vreau ca România să fie unul dintre cei mai importanți parteneri din cadrul Alianței Nord-Atlantice și un pol de independență energetică în regiune și în Europa Centrală și de Est. Vreau o Românie care contează tot mai mult în fața partenerilor strategici și în întreaga lume liberă. O putem face dacă suntem serioși și ne respectăm angajamentele.
*
Candidatul independent Mircea Geoană propune introducerea în legislația noastră a vârstei minime de 16 ani pentru exercitarea dreptului la vot, care acum este de 18 ani.
Mircea Geoană: Vrem să coborâm vârsta de vot la 16 ani. Se întâmplă în toată Europa. Acuma în Malta au făcut-o, în Grecia, au făcut-o. Unii au 16, unii au 17, în funcție de tipul de alegeri, dar eu cred că tinerii și tinerele din ziua de asta sunt atât de maturi, atât de repede, încât știu ce vor și cred că ar fi foarte bine. Şi la ultimele alegeri, au votat mai mulți tineri de 18 ani și un pic mai mult, decât cei de 25 şi mai mult.
*
Candidata USR, Elena Lasconi, propune pentru domeniul sănătății înființarea unui pilon II, similar cu cel din domeniul pensiilor.
Elena Lasconi: Noi am spus pilonul II de sănătate. Am văzut că pilonul II în domeniul pensiilor funcționează și că aduce beneficii pentru oameni, iar noi ne-am gândit să creăm un mecanism similar și în sănătate. Sănătate pentru toți, nu doar pentru unii!
*
Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că asigurarea securității cetățenilor în contextul războiului din Ucraina trebuie să fie preocuparea numărul 1 a președintelui țării.
Kelemen Hunor: Fiind la periferia Uniunii Europene și la periferia Alianței Nord-Atlantice, într-o zonă extrem de sensibilă și cu un război în desfășurare în vecinătatea noastră, trebuie să fim pregătiți pentru orice variantă, fiindcă șeful statului, președintele României, președintele oamenilor, trebuie să aibă puterea și trebuie să aibă și dorința de a asigura siguritate pentru fiecare om.
*
Programul electoral al candidatului independent Cristian Diaconescu prevede, în domeniul politici externe, ca România să devină un centru un sud-estul Europei.
Cristian Diaconescu: Ne-am propus în programul meu să devenim un centru în sud-estul Europei. De ce? Pentru că noi îi apărăm pe alții. Da, noi aici, cu granița de 1.200 km cu Ucraina, îi apărăm pe ceilalți din spațiul euroatlantic. Orice astfel de demers înseamnă un raport cost-beneficii. Deci, mai ales președintele trebuie să meargă și să rezolve respectul în legătură cu aceste elemente care țin de cost-beneficii.
*
Planul Simion prevede pentru educație salarii decente pentru profesori și finanțări corecte pentru universități.
George Simion, candidatul AUR: Meseria este brățară de aur, așa că una din direcțiile noastre principale pentru învățământul românesc este finanțarea, repornirea, susținerea școlilor profesionale și de meserii și, totodată, susținerea învățământului dual.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 noiembrie, ora 20:00) - "Alegeri 2024. Agenda electorală" - Realizator: Andrei Şerban