Alegeri 2024. Agenda electorală
Buletin de știri despre activitățile de campanie electorală ale candidaților la alegerile prezidențiale.
Articol de Politica Romaneasca, 31 Octombrie 2024, 08:35
"Orice alianță de guvernare după alegerea președintelui nu se poate face decât în jurul PSD", atrage atenția candidatul partidului, Marcel Ciolacu.
El a spus că social-democrații nu au orgolii atunci când este nevoie să se ajungă la un consens politic pentru dezvoltarea României.
Marcel Ciolacu: Dar dacă românii îmi vor acorda încrederea și votul lor pentru a ajunge președintele României, voi face ce am zis: voi împărți puterea, pentru că este nevoie de un asemenea echilibru în societate. Însă a împărți puterea înseamnă inclusiv a găsi un partener politic alături de care să putem realiza cât mai multe dintre obiectivele comune din programul meu prezidențial și din programul Partidului Social Democrat.
Declarație consemnată de redactorul RRA Petruța Obrejan.
*
Candidata USR, Elena Lasconi, a propus alegerea unui candidat unic al forțelor de dreapta la alegerile prezidențiale.
Acesta ar putea să fie stabilit în urma a trei sondaje de opinie realizate de către firme alese de primarul general al capitalei, Nicușor Dan.
Elena Lasconi: Să facem trei sondaje diferite și, practic, să se retragă candidatul care se consideră de dreapta sau care spune că este de dreapta, care este cel mai prost plasat și toată dreapta să se unească. Fără combinații, fără interese personale, fără locuri în Parlament și așa mai departe, fără negocieri de genul acesta. Pur și simplu, să facem un lucru pentru țara asta și pentru dezvoltarea României.
*
Candidatul PNL, Nicolae Ciucă, a respins însă propunerea Elenei Lasconi, deoarece, spune el, prin sondajele de opinie se poate manipulată percepția populaţiei.
Nicolae Ciucă: În acest moment, Partidul Național Liberal își va duce candidatul în turul doi și vom câștiga alegerile prezidențiale. Nu cred că la începutul campaniei, trebuie să avem o astfel de abordare. Doar dacă ne e teamă. Mie nu mi-e teamă. Dumneaei, bag de seamă că îi e teamă. Sondajele, uitați-vă în ce fel se joacă cu ele și în ce fel se poate manipula percepția populației.
Declarații consemnate de redactorul RRA, Alex Buzică.
*
Sănătatea și educația trebuie să fie cele două direcții de dezvoltare imediată a României, consideră candidatul independent Mircea Geoană.
El susține că sistemul public de sănătate trebuie să folosească mai mult digitalizarea.
Mircea Geoană: O zonă la care mă pricep și pe care am făcut-o masiv la NATO în ultimii 5 ani de zile - și în viețile mele anterioare - este că trebuie să folosim tehnologia pe scară largă dacă vrem să recuperăm decalajele de dezvoltare și de accesibilitate a cetățeanului român la servicii medicale de calitate. A nu îmbrăţişa inovarea este o mare, mare greșeală. Digitalizarea trebuie folosită, tehnologia trebuie folosită și mai trebuie, cred eu, făcut ceva, un lucru pe care l-am văzut în Marea Britanie recent, este și un registru digital al pacientului.
*
Alianţa forțelor de dreapta va susține referendumul propus de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
Anunțul a fost făcut de candidatul Forța Dreptei, Ludovic Orban, care a precizat că partidul său va iniția în Parlament legile care vor fi cerute de bucureșteni.
Ludovic Orban: După ce referendum va trece, vom susține în Parlament toate modificările legislative necesare pentru a transpune voința bucureștenilor în proiecte de lege, pentru că vor fi necesare inclusiv modificări de natură legislativă, atât în ceea ce privește legea finanțelor publice locale, cât și alte legi care vizează activitatea la nivelul Bucureștiului.
*
Independența energetică a României trebuie să fie principala preocupare a viitorului președinte al țării, susține candidatul independent Călin Georgescu.
Călin Georgescu: Factura la energie sau la apă sau la gaz o plătim la firmele străine, care doar administrează resursele noastre. Deci ideea este una singură, ca să ne înțelegem bine. Este o singură lecție de învățat la economie, și anume să-ți valorifici singur resursele tale. Prin urmare, ideea este una singură: președintele este singura persoană care este votată de tot poporul român. Este esențial. Ceilalți votează partidele politice. Partidele politice nu reușesc să treacă de interesul propriu. Asta este ideea fundamentală. (Călin Georgescu, într-o intervenție la postul nostru de radio).
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (30 octombrie, ora 20:00) - "Alegeri 2024. Agenda electorală" -Realizator: Andrei Șerban