Alegeri 2024. Agenda Electorală
Articol de Politica Romaneasca, 27 Octombrie 2024, 07:45
Sportul reprezintă o prioritate a candidatului PSD, Marcel Ciolacu, care dorește o lege bună pentru acest domeniu.
Scrimera Laura Badea, campioana olimpică la floretă, este unul dintre susținătorii lui.
Laura Badea: Îmi doresc un președinte cu o viziune de dezvoltare pentru următorii ani, care să transforme ideile ambițioase în fapte concrete. Îmi doresc un președinte mediator, care să reprezinte interesul societății și al statului român. Îmi doresc un președinte care să încurajeze și să susțină sportul, pentru că sportul de performanță trebuie să devină prioritate națională. Îmi doresc un președinte care să iubească România și îmi doresc un președinte căruia să îi pese de poporul român.
Declarația a fost făcută cu ocazia lansării programului politic al lui Marcel Ciolacu, ne-a informat reporterul RRA Cătălin Purcaru.
*
Programul candidatului liberal Nicolae Ciucă este unul al limitării și controlului puterii politice, consideră fostul președinte al PNL, Valeriu Stoica.
El susține că Nicolae Ciucă este singurul candidat care nu poate cădea pradă acestui pericol.
Valeriu Stoica: Să nu se uite că în perioada postdecembristă această tentație a concentrării puterii a fost mereu prezentă la Partidul Social Democrat, iar rolul Partidului Național Liberal a fost, este și va fi în continuare să limiteze, să cenzure această tentaţie de concentrare a puterii unui partid politic. Nicolae Ciucă este un om imun la această tentație. Cunoscându-l, mi-am dat seama că în structura lui umană nu există această tentație de a-i domina pe alții, ci de a coopera cu ei și de a-i sluji.
A consemnat redactorul RRA Alexandra Cristea.
*
Ludovic Orban și-a lansat candidatura la Președinția României la Cluj-Napoca.
Cu acel prilej, fostul ministru al agriculturii Adrian Oros a susținut că Ludovic Orban este cel mai bun candidat pentru funcția de președinte al României.
Adrian Oros: În 2016, pentru a fi scos din cursa pentru București, i s-a fabricat un dosar, a renunțat la toate pozițiile și și-a demonstrat foarte repede nevinovăția în instanță. Apoi, în 2017, când PNL era în genunchi, a câștigat ca simplu membru, de departe, competiția internă. Iar în 2019, pentru prima dată în istoria
postdecembristă, a dat jos guvernul PSD prin moțiune de cenzură. Am avut onoarea să fiu în echipa guvernamentală al Ludovic Orban, o echipă de 16 miniștri, în probabil cel mai greu an de după '90, anul COVID-ului.
Declarație consemnată de redactorul RRA Petruța Obrejan.
*
Silviu Predoiu este candidatul Partidului Liga Acțiunii Naționale.
El dorește o reformă a clasei politice, care poate să înceapă cu funcția de președinte al României.
Silviu Predoiu: Candidez pentru că nu îmi place ce au făcut din România, din țara noastră, politicienii acestei zile. Vrem o altfel de Românie, vrem o Români iubită de români, o Românie respectată de străini, o Românie în care cei care au plecat să vrea să se întoarcă, nu să le spunem noi veniţi, ci să vrea ei să vină. Iar pentru asta trebuie o schimbare majoră. O schimbare adevărată nu pot să înceapă decât de sus, de la președinte. Nu alegem un om care merge la Cotroceni, ne alegem viitorul. Asta aș vrea să înțeleagă toată lumea.
*
Cristian Diaconescu candidează independent la alegerile din 24 noiembrie.
Programul lui electoral prevede în domeniul politicii externe ca România să devină un centru în sud-estul Europei.
Cristian Diaconescu: Am propus în programul meu să devenim un centru în sud-estul Europei. De ce? Pentru că noi îi apărăm pe alții. Da, noi aici, cu granița de 1.200 km cu Ucraina, îi apărăm pe ceilalți din spațiul euroatlantic. Orice astfel de demers înseamnă un raport cost-beneficii, deci, mai ales președintele trebuie să meargă și să rezolve respectul în legătură cu aceste elemente care țin de cost-beneficii.
Declarație consemnată de redactorul RRA Petruța Dinu.
*
Cristian Terheş, candidat al Partidului Național Conservator Român, intenționează dacă ajunge președintele țării să dezvolte relațiile economice bilaterale și să vină cu propuneri reciproc avantajoase pentru partenerii strategici.
Cristian Terheş: E important să ne definim cine suntem noi și ce dorim noi ca stat de la lumea asta. Or, cred că aici e important, pe for intern, să ne definim prioritățile ca stat și ca națiune. Odată ce ne stabilim obiectivele și idealurile pe care le avem, totuși, unde vrem să fie această Românie peste 50-100 de ani? Că marile puterii și marile regate, imperii așa gândesc. China își face planuri strategice pentru o sută de ani înainte. Noi nu facem de azi pe mâine.
A consemnat redactorul RRA Amalia Bojescu. A
RADOR RADIO ROMÂNIA (26 octombrie) - Emisiunea: "Alegeri 2024. Agenda Electorală" - Realizator: Andrei Șerban