LIVE UPDATES Alegeri parlamentare 2024. Românii își aleg senatorii și deputații
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la vot pentru a-și alege noul Parlament - Senatul și Camera Deputaților - pentru următorii patru ani.
Articol de Luminiţa Voinea, 01 Decembrie 2024, 09:39
Partidul Social Democrat a obţinut la Camera Deputaţilor 26% din voturile electoratului;
Alianţa pentru Unirea Românilor - 19%;
Partidul Naţional Liberal - 15,50%;
Uniunea Salvaţi România - 15,50%, arată datele CURS.
UPDATE Datele exit-poll-ului realizat duminică de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS, Senat:
Partidul Social Democrat a obţinut la Senat 26,10% din voturile electoratului;
Alianţa pentru Unirea Românilor - 19,20%;
Partidul Naţional Liberal - 15,90%, iar Uniunea Salvaţi România - 15,60%, arată datele exit-poll-ului realizat duminică de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS, la alegerile parlamentare.
UPDATE Până la ora 21,00 au votat duminică, la alegerile parlamentare, 52,33% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, dintre care 51,01% sunt femei şi 48,99% bărbaţi, a anunţat Biroul Electoral Central.
Potrivit BEC, în mediul urban, prezenţa este de 54,66%, iar în mediul rural 49,32%.
UPDATE Prezenţa la vot a depăşit 50% la alegerile parlamentare, cu o oră înainte de închiderea urnelor
Peste 9 milioane de alegători au votat la alegerile parlamentare. Prezența a depășit 50% cu aproximativ o oră înainte de închiderea urnelor din România. Procentual, județele Harghita, Bihor și Sălaj figurează pe primele locuri, însă ca număr de alegători conduce Bucureștiul, cu peste 830.000 apoi județele Cluj, Iași și Prahova, care au trecut fiecare de 300.000 de participanți la alegeri. Conform datelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă și publicate în timp real pe pagina prezență.ro.aep.ro.
UPDATE Mai bine de 8,7 milioane de cetățeni români cu drept de vot și-au exprimat, pânla ora 19.00, opțiunile la alegerile de duminică, ceea ce reprezintă peste 48% din total - un record pentru ultimele scrutine parlamentare organizate în România.
Sunt mai multe județe în care participarea a depășit 50%, cu Harghita, Bihor și Olt pe primele locuri, iar ca număr de alegători prezenți la urne conduce Bucureștiul, care se apropie de 800.000.
UPDATE În Franța, prezența la vot este mai mare în comparație cu scrutinul parlamentar de acum patru ani.
Peste 30.000 de români au votat până acum la cele 68 de secții organizate în Franța și în Principatul Monaco.
Aproape că s-a triplat prezența de la precedentele alegeri parlamentare din 2020, când doar 11.000 de cetățeni au venit la vot. Iată ce așteptări au de la acest scrutin câțiva dintre cei care au votat la Paris.
UPDATE Poliţiştii au primit 162 de sesizări de posibile incidente electorale, dintre care 15 sunt în curs de verificare şi 69 nu s-au confirmat, anunţat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, Monica Dajbog.
Angajaţii MAI au aplicat zeci de sancţiuni contravenţionale şi amenzi în valoare de aproape 65.000 lei. Au fost întocmite şi dosare penale cu privire la 45 de posibile infracţiuni.
De exemplu, în judeţul Mehedinţi, trei membre ale unei secţii de votare sunt cercetate penal, acuzate că au votat în numele a două persoane care sunt plecate din România. O femeie de 50 de ani ar putea fi pusă sub control judiciar, în urma audierilor care se desfăşoară la Parchetul Judecătoriei Vânju Mare, transmite corespondentul RRA Mihai Bădescu.
UPDATE Declarații de presă ale purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Românu, privind prezența la vot până la ora 15:00
"Vă comunicăm informații oficiale privind participarea populației la vot pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, din data de 1 decembrie 2024. Până la ora 15:00 și-au exprimat opțiunea prin vot pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților 33,26% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, din care: 50,75% femei, 49,25% bărbați, 34,6% în mediul urban, respectiv 31,54% în mediul rural.
Prezența la vot pe grupe de vârstă se prezintă astfel: 5,72% - alegători cu vârsta între 18 și 24 de ani, 10,04% - alegători cu vârsta între 25 și 34 de ani, 16,16% - alegători cu vârsta între 35 și 44 de ani, 40,31% - alegători cu vârsta între 45 și 64 de ani, 27,77% - alegători cu vârsta peste 65 de ani.
O prezență mai ridicată la vot s-a înregistrat în județele: Harghita - 36,45%, Argeș - 35,58%, Olt - 35,48%, Mehedinți - 34,69%, Buzău - 34,6%. Participare mai redusă la vot s-a înregistrat în județele: Ialomița - 27,56%, Maramureș - 26,99%, Iași - 26,91%, Caraș-Severin - 26,22%, Vaslui - 22,96%. În municipiul București prezența la vot a fost de 30,86%, situația pe sectoare fiind următoarea: Sectorul 1 - 33,96%, Sectorul 2 - 32,46%, Sectorul 3 - 26,28%, Sectorul 4 - 32,14%, Sectorul 5 - 29,3%, Sectorul 6 - 33,8%". Marian Românu, purtător de cuvânt al BEC
UPDATE Ministerul de Externe anunţă că toate buletinele de vot înregistrate în cadrul secţiilor de votare din străinătate la primul tur al alegerilor pentru preşedintele României în urmă cu o săptămână au fost expediate la Bucureşti.
Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României au utilizat în acest scop cele mai rapide şi totodată sigure dintre soluţiile de transport identificate, în funcţie de specificul fiecărei situaţii, de zonele geografice şi de fusul orar.
Ministerul de Externe estimează că luni se vor afla la Bucureşti peste 97% dintre voturile exprimate în străinătate.
UPDATE În diaspora, peste 300.000 de români au venit până acum la urne pentru a-și alege noul legislativ.
În Belgia, fluxul de cetățeni care se prezintă la vot este crescut, prezența fiind de aproape 14.000 de persoane, un număr mai mare decât cel înregistrat la scrutinul parlamentar anterior, transmite corespondentul RRA, Bogdan Isopescu.
UPDATE Peste cinci milioane de români s-au prezentat până la ora 14.00 ceea ce înseamnă o prezență de peste 28% la nivel național.
Potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă sunt circa 600.000 de votanți mai mulți în orașe decât la sate.
Printre județele fruntașe privind prezența la urne se numără Olt, Argeș, Mehedinți și Buzău, iar printre cele în care mobilizarea alegătorilor a fost mai mică până acum se află Vaslui, Iași, Sibiu și Maramureș.
Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la miezul nopții, în cazul în care mai sunt alegători la rând care așteaptă să voteze.
UPDATE Mesajele oamenilor politici pentru alegători
UPDATE MAI: Procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente deosebite
Din 19 sesizări de posibile incidente electorale, opt nu s-au confirmat, alte trei sunt în curs de verificare, iar una a fost trimisă spre soluţionare Biroului Electoral Central.
UPDATE Peste 35.000 de români basarabeni au votat până la ora 13.00 în cele 59 de secţii deschise în Republica Moldova.
În contextul amenințărilor din partea Federației Ruse, crescânde în regiune, românii din Republica Moldova își doresc o Românie liberă, democratică și puternică, relatează Ina Guţu de la Radio Chişinău.
UPDATE Patru milioane de români, dintre care aproximativ 290 de mii în străinătate, s-au prezentat la urne, până la ora 12.00, ceea ce înseamnă o participare generală la vot de peste 22 de procente.
Mobilizarea alegătorilor este semnificativ mai mare în comparaţie cu alegerile parlamentare precedente.
UPDATE Preşedintele SOS România, Diana Şoşoacă, a votat la Liceul "Traian" din Capitală și i-a îndemnat pe români să voteze în conformitate cu prevederile Constituţiei
"Poporul măcar atât să facă: să iasă la vot și să pună ștampila în conformitate cu Articolul 1 al Constituției și să voteze pe cei care vor un stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil". Diana Șoșoacă
UPDATE Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a exprimat opţiunea politică în comuna sa natală Cârţa, din judeţul Harghita.
El i-a îndemnat pe oameni să meargă la vot şi să aleagă raţional.
"Să meargă la vot în primul rând şi să voteze rațional, să se gândească la copii, să se gândească la părinți, să se gândească la tot ce urmează să se întâmple cu noi, fiindcă trăim vremuri complicate". Kelemen Hunor
UPDATE Peste 45.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizaţi astăzi la nivel naţional, pentru ca procesul de votare să se desfăşoare fără probleme.
Peste 20.000 dintre ei asigură protecţia secţiilor de vot, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar şef Monica Dajbog.
UPDATE Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a spus, la ieșirea de la urne, că a dat un vot pentru parcursul european şi euroatlantic al ţării noastre, pentru democraţie şi libertate.
"Haideţi, chiar dacă avem opţiuni diferite, să fim uniţi, uniţi în diversitate şi să sărbătorim cu dragoste de ţară şi faţă de compatrioţi această sărbătoare naţoinală! Am votat pentru libertate, pentru o Românie patrie a fiecărui cetăţean al său, o Românie în NATO, în UE". Ludovic Orban
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu a votat la Buzău pentru traseul european şi nord-atlantic al României.
"Am votat ca România să fie în continuare și în spațiul Schengen şi în Uniunea Europeană și în NATO. Eu cred că astăzi e o zi foarte importantă pentru noi toți românii, să ne continuăm drumul european și nord-atlantic". Marcel Ciolacu
UPDATE A fost depăşit pragul de un milion de votanţi la alegerile parlamentare, ceea ce echivalează cu o prezenţă de 6% la nivel naţional.
UPDATE Candidatul independent la funcţia de preşedinte Călin Georgescu a mers la urne alături de soţie
"Astăzi am votat pentru ca binele să învingă răul. Am votat pentru pace, nu pentru război. Am votat pentru respect, pentru responsabilitate politică totală, dedicată total neamului românesc. Am votat pentru România, alături de România, întotdeauna pentru România". Călin Georgescu
UPDATE Elena Lasconi a îndemnat românii să iasă în număr mare la vot.
Preşedintele USR, Elena Lasconi, candidat la alegerile prezidenţiale a votat la Câmpulung.
"Am votat cu gândul că o să continuăm pe linia europeană și euroatlantică și am votat de aici, de la Câmpulung, unde a avut loc cea mai longevivă mișcare de rezistență împotriva comunismului. Am votat pentru România, pe care o iubesc și pe care sunt sigură că o iubiți cu toții". Elena Lasconi
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a votat pentru o Românie europeană şi a îndemnat toţi cetăţenii să iasă la vot
Şeful statului a punctat importanţa alegerilor de astăzi, în condiţiile în care legislativul adoptă legi şi votează Guvernul.
"Este foarte important de ştiu cum să ne poziționăm când venim la vot. Românii au ales calea euroatlantică, şi au ales-o bine. Și suntem bine integrați în Uniunea Europeană, suntem bine poziționați și foarte respectați în NATO. În concluzie, poftiți la vot! Eu am votat pentru o Românie europeană". Klaus Iohannis
UPDATE Ora 10:00 La trei ore de la deschiderea urnelor, peste 1,1 milioane de persoane au votat la secţiile din ţară. Prezenţa la nivel naţional este 6,84%, mult mai mare decât în urmă cu patru ani.
UPDATE La Paris a votat și scriitorul Matei Vișniec, unul dintre cei mai cunoscuți români din Franța
În străinătate, votul pentru alegerile parlamentare este în plină desfăşurare pentru a doua zi consecutiv.
Până la ora 10.00, aproape 180.000 de mii de persoane şi-au exprimat opţiunea electorală.
La Paris s-a reluat votul pentru alegerea Parlamentului României, după ce sâmbătă, în cele 68 de secții organizate în Franța și Principatul Monaco, s-au prezentat doar 7.800 de români.
La Paris a votat și scriitorul Matei Vișniec, unul dintre cei mai cunoscuți români din Franța, care transmite un mesaj puternic.
"România este într-un moment absolut decisiv al istorii sale. Cei care propăvăduiesc această răsucire mentală, afectivă, economică, politică, militară ș.a.m.d. sunt, de fapt, oameni iresponsabili. Dacă românii nu se trezesc, vor plăti din greu alte generații cu un preț de sânge și mai mare ca să obțină ceea ce românii au obținut în 1989". Matei Vişniec.
UPDATE La ora 9:00 și-au exprimat opțiunea prin vot pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților 4,44% din numărul alegătorilor înscriși.
UPDATE Președintele AUR, George Simion, a votat în această dimineață la Colegiul Național Unirea din județul Vrancea.
El a declarat că a mers la secția de votare cu gândul la viitorul României.
"Am votat cu gândul la Ziua Națională, la înaintași, la seniorii noștri și totodată la cei tineri, la copilul meu Radu, la toți copiii României. Am votat cu gândul la românii plecați în pribegie peste hotare". George Simion
UPDATE Peste 20.000 de români au votat în Spania la alegerile parlamentare, dublu față de momentul similar de la alegerile parlamentare din 2020.
Românii din diaspora votează duminică, 1 decembrie, în a doua zi a scrutinului parlamentar care a început sâmbătă dimineață.
Până la ora 8.00, puțin peste 170.000 de români și-a exprimat opțiunea în afara țării, potrivit datelor prezentate în timp real pe pagina Autorității Electorale Permanente.
Cea mai ridicată participare a fost în Marea Britanie - 31.500 de persoane, urmate de Italia, Germania și Spania, cu câte 20.000 de alegători.
În Spania sunt așteptați la scrutin aproape 400.000 de conaționali rezidenți în regatul iberic.
Datele privin prezența la vot sunt prezentate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
UPDATE La ora 8.00, la o oră de la deschiderea urnelor, au votat aproape 200.000 de români.
Spre deosebire de alegerile prezidențiale organizate în urmă cu o săptămână, la parlamentare se poate vota numai la secția la care este arondată strada sau localitatea unde cetățenii își iau domiciliul sau reședința.
"Fac un apel la toți președinții, locțiitorii, operatorii de tabletă, la cei peste 100.000 de reprezentanți ai partidelor politice care participă la alegeri, în calitate de membri ai birourilor secțiilor de votare, să dea dovadă de maximă atenție, responsabilitate, să respecte cu strictețe prevederile legale, pentru că numai astfel se poate desfășura un proces electoral corect și care să dea încredere cetățenilor în faptul că aceste alegeri s-au desfășurat corect". Toni Greblă, declarație făcută în ziua votului.
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la vot pentru a-și alege noul Parlament, mai precis Senatul și Camera Deputaților pentru următorii patru ani.
Cele aproape 19.000 de secții de votare organizate în țară s-au deschis cu puțin timp în urmă.
465 de parlamentari vor fi aleși în urma votului de astăzi, 331 de deputați și 134 de senatori pentru un mandat de patru ani.